ΑΠΟΨΕΙΣ

Δοκιμή δημοκρατίας και σταθερότητας στο Ιράκ: οι εκλογές του Μάη 2018

Δοκιμή δημοκρατίας και σταθερότητας στο Ιράκ: οι εκλογές του Μάη 2018
REUTERS/Thaier Al-Sudani/File Photo

Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά και καταστροφή  του 50% των ψηφοδελτίων των εκλογών της 12ης Μαΐου 2018 σε αποθηκευτικό χώρο στην Βαγδάτη, το Ιράκ εισέρχεται σε περίοδο εσωτερικής πολιτικής αστάθειας την πρώτη και πιο σημαντική σε αυτή την έκταση μετά την ήττα του σουνιτικού ουαχαβιτικού Ισλαμικού Κράτους το 2017. Το πολιτικό διακύβευμα της ενότητας των κατοίκων του Ιράκ είναι μεγάλο λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα εντός και εκτός της επικράτειας της.

Οι εκλογές της 12ης Μαΐου 2018 διεξήχθησαν γενικά σε ήρεμο κλίμα τόσο σε επίπεδο πολιτικής έκφρασης όσο και ασφάλειας στην διεξαγωγή τους. Τη νίκη στις εκλογές απέσπασαν τα κύρια σηιτικά κόμματα Σαιρούν του Μοκτάντα αλ-Σάντρ με διάφορους αραβο-σουνιτικούς συνδυασμούς, το κόμμα Φάταχ του Χάντι αλ-Άμερι, Συμμαχία Νίκης του απερχόμενου πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι και το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Νεσιρβάν Μπαρζανί.

Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω εκλογές δεν είναι οι πρώτες στο είδος τους μετά το 2003 -άρα ο πολιτικός κόσμος στο Ιράκ έχει την απαιτούμενη εμπειρία εκλογικών διαδικασιών, είναι αξιοσημείωτος ο οξύς αντιπολιτευτικός τόνος και οι κατηγορίες περί νοθείας των μικρότερων κομμάτων σε όλη την επικράτεια του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού αυτόνομου τμήματος στο Β. Ιράκ, οι οποίες καταδεικνύουν τον έντονο πολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων κομμάτων, τα έντονα πολιτικά πάθη μεταξύ των διαφόρων φατριών σε θρησκευτικό και φυλετικό επίπεδο αλλά και την σημασία που έχει η εν λόγω διχόνοια για την γεωπολιτική σταθερότητα στη Μεσοποταμία και το Λεβάντε.

Η χρονική εκδήλωση της πυρκαγιάς στον αποθηκευτικό χώρο των ψηφοδελτίων σε σχέση με τις μετεκλογικές εξελίξεις στην χώρα συνιστά σε μεγάλο βαθμό προβοκατόρικη ενέργεια με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και την ήττα της δημοκρατίας και των εκλογικών διαδικασιών. Η εν λόγω προβοκάτσια αποβλέπει στο να θέσει το Ιράκ σε μακρά διαδικασία εσωτερικών συγκρούσεων με τριπλό στόχο: την άρση των επιτυχιών της Βαγδάτης στο θέμα της ενότητας της χώρας μετά την επικράτησή της κατά του Ισλαμικού Κράτους, την όξυνση της επιχειρησιακής ανεπάρκεια της Βαγδάτης να χειριστεί την κρίση στο Κουρδικό μετά το αποσχιστικό δημοψήφισμα του 2017 και τέλος την αποδυνάμωση της εξωτερικής πολιτικής του Ιράκ στα ανοικτά στρατιωτικά μέτωπα στην Μέση Ανατολή.

Παρολαυτά η Δημοκρατία στο Ιράκ έχει δοκιμασθεί και επιτύχει σε δύσκολες συνθήκες περνώντας διά πυρός και σιδήρου από το 2003 μέχρι σήμερα. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία του για την σφυρηλάτηση της ενότητας σε αυτή την δύσκολη στιγμή για την χώρα. Δεν απομένει παρά να πορευθεί στο μοναδικό βιώσιμο για την χώρα δρόμο, αυτόν της ενότητας.

*Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής - ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ