Να γίνουμε η Φλόριντα της Ευρώπης
Το 2021, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Φλόριντα ανήλθε σε 60,761 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 50% σε σχέση με το 2011 και 100% σε σύγκριση με το 2001.
Η «Ηλιόλουστη Πολιτεία» (Sunshine State) με πληθυσμό 21,8 εκατ. ανθρώπων παράγει το 4ο μεγαλύτερο ΑΕΠ μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ, το οποίο και ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα θα μπορούσε να μάθει πολλά από τη Φλόριντα και να τη μιμηθεί, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμά της.
Οι ομοιότητες είναι πολλές, όπως και οι ευκαιρίες.
Ξεκινώντας από το γεωγραφικό, και οι δύο περιοχές βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Και αντίστοιχα, και είναι ευλογημένες με εύκρατο κλίμα που αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες και εργαζόμενους. Έτσι, έχουν μια ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία, που συνδράμει σημαντικά στο ΑΕΠ.
Από εκεί και πέρα όμως, η Ελλάδα έχει πολλά να διδαχθεί από τη Φλόριντα. Όπως για παράδειγμα το πώς η αμερικανική πολιτεία αποτελεί πόλο έλξης συνταξιούχων που επιλέγουν να μένουν εκεί λόγω του εύκρατου κλίματός της.
Και η κίνηση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια να προσελκύσει βορειοευρωπαίους τουρίστες, ώστε να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα, λόγω ενεργειακής κρίσης, είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να γίνει αφορμή για πιο μόνιμο σχεδιασμό, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες βορειοευρωπαίους να μένουν για 10 ή και 12 μήνες το χρόνο στην Ελλάδα, ξοδεύοντας στη χώρα μας τη σύνταξή τους. Το “silver tourism” όπως ονομάζεται ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας είναι μια εξαιρετικά δυναμική τάση, στην οποία η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει.
Η Φλόριντα όμως έχει και άλλα να μας διδάξει. Ένα από αυτά είναι η προσέλκυση φοιτητών, όχι μόνο για το διάσημο “spring break” της, αλλά και για μόνιμες σπουδές. Πρόσφατα, η Υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως αναφέρθηκε στην τεράστια, διεθνή ζήτηση που καταγράφεται για το ξενόγλωσσο πρόγραμμα ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ζήτηση που είναι δεδομένη για σχεδόν οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο, καθώς η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος σπουδών για ολόκληρη την Ευρώπη. Και, έχοντας το παράδειγμα από την ανάποδη -μέσω των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού- γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο μπορούν οι ξένοι φοιτητές να συνεισφέρουν στην οικονομία μας.
Και αν προσθέσουμε στην εξίσωση την ευκαιρία των ψηφιακών νομάδων, η Ελλάδα έχει μια ακόμη πηγή προσέλκυσης σταθερών επισκεπτών, και μάλιστα κατά κανόνα υψηλού εισοδήματος, το οποίο και θα διαθέσουν στη χώρα μας. Μάλιστα, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι ψηφιακοί νομάδες δεν περιορίζονται στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά επιλέγουν νησιά ή ακόμη και ακριτικούς προορισμούς, αρκεί να έχουν τις απαραίτητες υποδομές.
Με λίγα λόγια, ακόμα και αν δεν θέλουμε να γίνουμε «τα γκαρσόνια της Ευρώπης» (που δεν είναι καθόλου κακό, απλώς άλλη κουβέντα) υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές.
Το παράδειγμα της Φλόριντα μας δείχνει πως είναι εφικτό και προσοδοφόρο. Αρκεί να αναλάβουμε τις σωστές πρωτοβουλίες, να αποτινάξουμε τις ιδεοληψίες και να αδράξουμε την ευκαιρία. μπροστά μας.