ΑΠΟΨΕΙΣ

Το στοίχημα της ασφάλειας στην Αθήνα και το γαλλικό παράδειγμα

Το στοίχημα της ασφάλειας στην Αθήνα και το γαλλικό παράδειγμα
Δημοτική Αστυνομία στην Αθήνα ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Όταν ζούσα στο Παρίσι και έλεγα ότι είμαι από την Αθήνα πάντα εισέπραττα ένα μεγάλο χαμόγελο! «Αθήνα;», μου έλεγαν: «Ακρόπολη», «Γη της Δημοκρατίας». Ήμουν πάντα υπερήφανος για την πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Για μένα η Αθήνα είναι ο βράχος της Ακρόπολης, τα μνημεία, τα μαγαζιά, οι καφετέριες, τα μπαράκια, οι θερινοί κινηματογράφοι, τα μουσεία, ο εθνικός κήπος, η θάλασσα τόσο κοντά και προπαντός οι άνθρωποι!

Λίγες πόλεις συνδυάζουν όλα αυτά. Αυτά κάνουν την Αθήνα μια πόλη δυναμική και ποικιλόμορφη.

Είμαι εδώ γιατί η αγάπη μου για την πόλη μας είναι τέτοια που δεν μου επιτρέπει να μη θέλω να προσφέρω. Την πόλη που τόσο υποστήριξα και εκπροσώπησα στο εξωτερικό με όλα μου τα όπλα και όλες μου τις δυνάμεις.

Σήμερα νιώθω μεγάλη συγκίνηση και περηφάνεια που πήρα την απόφαση να προσπαθήσω και να καταφέρω να εκπροσωπήσω την αγαπημένη μας πόλη εκ των έσω. Με περισσή ενέργεια, αισιοδοξία και υπερηφάνεια κατεβαίνω στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ».

Η πρόταση του Δημάρχου και επικεφαλής του συνδυασμού μας ήταν η πιο τιμητική και όμορφη στιγμή μου ως Έλληνας αλλά κυρίως ως Αθηναίος.

Πώς θα γίνει ακόμα καλύτερη η καθημερινότητα των Αθηναίων

Κάθε μέρα προσπαθώ να ανακαλύψω κάθε γωνία της πόλης και να συμμετέχω στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται στην Αθήνα.

Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια που βοηθούν σε μια καλύτερη καθημερινότητα όπως τα πάρκα τσέπης, το δημοτικό οδοντιατρείο, το δημοτικό κτηνιατρείο, τα φωτιστικά νέας τεχνολογίας, το πολυδύναμο κέντρο αστέγων, οι ανακαινίσεις στις παιδικές χαρές και στις αθλητικές εγκαταστάσεις και αλλά.

Έχουμε όμως ακόμα πολλά να βελτιώσουμε, να αναπτύξουμε, να δημιουργήσουμε.

Τι έχουμε να μάθουμε από τη γαλλική «police de proximité»

Πιστεύω πως εμείς οι νέες γενιές, εμείς που έχουμε ταξιδέψει και που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό, μπορούμε να γράψουμε μια νέα σελίδα, να προσφέρουμε στην Αθήνα μας και να τη βοηθήσουμε να γίνει πιο καθαρή, πιο βιώσιμη, πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική, πιο δίκαιη, πιο φιλόζωη και πιο ανοιχτή στον κόσμο.

Προσωπικά, θέλω να δώσω επίσης ιδιαίτερη σημασία στις γειτονιές. Η Αθήνα έχει 129. Η καθεμία έχει τον χαρακτήρα της, τις ιδιαιτερότητές της, τα προβλήματά της αλλά και τις λύσεις τους.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε όλες αυτές ασφάλεια. Πως; Με την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας.

Στη Γαλλία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δημιουργήθηκε η «police de proximité» (αστυνομία της γειτονιάς) η οποία ήξερε ακριβώς τον χαρακτήρα και τις απαιτήσεις της κάθε γειτονιάς. Επιπλέον, ήξερε προσωπικά τους πολίτες. Αυτό εξασφάλιζε μια αλληλεγγύη και μια εμπιστοσύνη.

Νομίζω πως το χρειαζόμαστε και στην Αθήνα.

Εκπαίδευση, το όπλο μας κατά του σκοταδισμού και του ρατσισμού

Τέλος, ως εκπαιδευτικός, για μένα το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά. Τα παιδιά θα χτίσουν το αύριο! Πρέπει να τους παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να μεγαλώσουν σωστά! Εκπαίδευση, μόρφωση, αξίες.

Αυτό προσπαθώ να κάνω και ως εθελοντής καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων. Πιστεύω πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην πρόοδο και στην επιτυχία! Αγωνίζομαι και εγώ έτσι ώστε να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε αυτούς που το έχουν τις ανάγκη! Η δια βίου μάθηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Η εκπαίδευση είναι το καλύτερο όπλο κατά του σκοταδισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να διαγράψουμε εντελώς από τον χάρτη του τόπου μας τις φασιστικές ιδεολογίες! Γι' αυτό πρέπει να παλέψουμε και να προστατέψουμε τα νέα παιδιά. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε σε αυτά μια «τσακισμένη σκυτάλη».

Πρέπει τα σωστά μας αλλά και τα λάθη μας να γίνουν εργαλεία στα χέρια της νέας γενιάς έτσι ώστε … ποιος ξέρει… ίσως καταφέρουμε να λέμε ξανά πως η Αθήνα ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα πρωτοπόρος πόλη που δίδαξε ξανά πολιτισμό και δημοκρατία.

Ο Αναστάσιος Καράμπαμπας είναι Εκπαιδευτικός, Ιστορικός και Συγγραφέας
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» (Ψυχογιός, 2022) και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την παράταξη Αθήνα Ψηλά του Κώστα Μπακογιάννη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ