ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τρεις άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2024

Οι τρεις άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2024
O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Πριν από λίγες μέρες είχαμε ένα ακόμη θετικό οικονομικό νέο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ο στόχος μας για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ -που ήταν και ευρωπαϊκή μας δέσμευση- θα επιτευχθεί. 

Είναι η τελευταία σε μια μακρά λίστα θετικών ειδήσεων που απέδειξαν ότι το 2023 τα πήγαμε καλά στην οικονομία. Μεταξύ άλλων: Φτάσαμε να έχουμε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Είχαμε σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ανακτήσαμε μετά από 13 χρόνια την επενδυτική βαθμίδα. Ο μέσος μισθός σημείωσε σωρευτική αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με το 2019. Μειώσαμε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα!

Οι θετικές αυτές εξελίξεις έλαβαν χώρα μάλιστα: Παρά την ενεργειακή κρίση. Παρά την πίεση του πληθωρισμού. Και παρά την αβεβαιότητα που υπήρχε μέχρι τις εκλογές σε σχέση με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Δεν πανηγυρίζουμε. Ούτε εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε ότι δυσκολίες -όπως ο πληθωρισμός που μειώνεται, αλλά δεν έχει ακόμη υποχωρήσει πλήρως- παραμένουν. Η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα μας υπενθυμίζει ότι πρέπει συνεχώς να επαγρυπνούμε. Ωστόσο -με την προϋπόθεση ότι ο πλανήτης θα αποφύγει κάποιο ακραίο και μεγάλης κλίμακας γεγονός- το 2024 θα μπορούσε να γίνει έτος-ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Διότι τώρα που η ενεργειακή κρίση σταδιακά υποχωρεί και η χώρα έχει μπροστά της έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα, εμείς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο έχει τρεις βασικούς άξονες: τη δημοσιονομική σοβαρότητα, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την κοινωνική ευαισθησία!

Πρώτον, δημοσιονομική σοβαρότητα διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διακυβευθεί η μέχρι τώρα πρόοδος στην οικονομία. Γι’αυτό και συνεχίζουμε με όλες τις απαραίτητες δράσεις για την διατήρηση της ανθεκτικότητάς της: την απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών μας στόχων, την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας και την ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Ο περαιτέρω περιορισμός της φοροδιαφυγής με τις 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που πρόσφατα υιοθετήθηκαν από τη Βουλή θα συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Δεύτερον, αναπτυξιακές πολιτικές διότι δεν αρκεί, βεβαίως, να έχεις τα οικονομικά σου σε τάξη. Πρέπει και διαρκώς να επιδιώκεις να μεγαλώνεις την πίτα. Προτεραιότητα εδώ είναι οι επενδύσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να γίνει ακόμη πιο παραγωγική και ανταγωνιστική. Προβλέπουμε φέτος μία αύξηση 15% στις επενδύσεις, χάρη και στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην προσπάθεια θα συμβάλει επίσης, η έμφαση που δίνουμε στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (π.χ. περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια και η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ). Αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση. Επίσης, τα κίνητρα για την καινοτομία και τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν διεθνώς πιο ανταγωνιστικές. Και η έμφαση στους τομείς στους οποίους έχουμε συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα: στην φαρμακοβιομηχανία, στην αγροδιατροφή, τα logistics, τις ΑΠΕ!

Τρίτος άξονας είναι μία αποτελεσματική και δίκαιη κοινωνική πολιτική. Διότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που πληγώθηκαν περισσότερο από τη δεκαετή κρίση, αλλά και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς πληθωριστικής κρίσης. Γι’αυτό δίνουμε έμφαση τόσο στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (με την αύξηση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, τη συνέχιση της προσπάθειας ο μέσος μισθός να φθάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας) όσο και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής (με την αύξηση μεταξύ άλλων του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά και την αύξηση των επιχορηγήσεων του προϋπολογισμού για την Υγεία και την Παιδεία). Πάντοτε, βεβαίως, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας!

Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα σημείωσε μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη. Ήμασταν η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Δεν αγνοούμε, βεβαίως, τις δυσκολίες που παραμένουν και το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές. Γι’αυτό, όμως, και έχουμε την υποχρέωση να μην αφήσουμε χαμένες τις ευκαιρίες που η μέχρι τώρα πρόοδος που σημειώσαμε στην οικονομία δημιουργεί. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή την προσπάθεια να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία και να την ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά!

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ