FOCUS

Οπλοκατοχή, ένα θέμα που διχάζει τις ΗΠΑ, ξανά στο επίκεντρο με φόντο το Λας Βέγκας

Οπλοκατοχή, ένα θέμα που διχάζει τις ΗΠΑ, ξανά στο επίκεντρο με φόντο το Λας Βέγκας

Οι πυροβολισμοί έξω από το Mandalay Bay hotel στο Λας Βέγκας θα μείνουν στην ιστορία ως η πιο φονική επίθεση κατά πολιτών στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, με απολογισμό τουλάχιστον 59 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες.

Το νέο περιστατικό πυροβολισμών, μετά από αντίστοιχα επεισόδια σε Νιουτάουν και Κολουμπάιν, έρχεται να προστεθεί στη συζήτηση για το ζήτημα της οπλοκατοχής, που ανοίγει ξανά, έχοντας στο επίκεντρό του την ανάγκη για την λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον έλεγχο των όπλων στις ΗΠΑ.

Όταν ένα όπλο χρησιμοποιείται για την τέλεση μιας πράξης μαζικής βίας, αμέσως ακούγονται δυο «φωνές»: η πρώτη υποστηρίζει ότι χρειάζονται περισσότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή ώστε να μπει τέλος στον κύκλο της βίας, ενώ η δεύτερη τονίζει πως οι κακοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν άσχημα πράγματα, ανεξαρτήτως των νόμων που θα ισχύουν για την οπλοκατοχή.

Οι φωνές αυτές αντικατοπτρίζουν την κουλτούρα μιας κοινωνίας που παραμένει βαθιά διχασμένη για τη χρήση των όπλων. Από τη μια εκείνοι που μεγάλωσαν με όπλα και τα θεωρούν ως προέκταση της ελευθερίας τους, κι από την άλλοι εκείνοι που τα αντιμετωπίζουν με περισσότερο προβληματισμό.

182352561


Πηγή: EPA/JIM LO SCALZO

Το CNNi «σκιαγραφεί» αυτή την κουλτούρα των Αμερικανών σε ό,τι αγορά τα όπλα, συνδυάζοντας τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες του Gallup and Pew Research Center με τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν με τη χρήση τους.

Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι περί οπλοκατοχής

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, 55% των αμερικανών είναι υπέρ μιας αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ στον αντίποδα μόλις ένα 10% ήθελε πιο ελαστικούς νόμους. Ένας στους τρεις δήλωσε πως θα προτιμούσε η νομοθεσία να μην αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι φωνές περί αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ στις αρχές της δεκαετίας το ποσοστό εκείνων που ήθελαν πιο αυστηρούς νόμους με εκείνους που υποστήριζαν το αντίθετο ήταν σχεδόν ίδιο.

174053421


Πηγή:EPA/JIM LO SCALZO

Τέσσερις στους δέκα έχουν όπλα στο σπίτι τους

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (42%) παραδέχονται ότι είτε κατέχουν οι ίδιοι όπλο είτε ζουν σε σπίτι στο οποίο υπάρχουν όπλα, ενώ έξι στους δέκα λένε πως δεν υπάρχει όπλο στο σπίτι τους. Τα δύο τρίτα των κατόχων όπλων, έχουν περισσότερα από ένα στο σπίτι τους, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς λένε ότι δύσκολα μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς να διαθέτουν όπλο. Η οπλοκατοχή έχει και κομματική χροιά, με πάνω από το 40% των Ρεπουμπλικανών να δηλώνουν ότι έχουν όπλο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών αγγίζει το 20%.

Τρία τέταρτα των κατόχων όπλων πιστεύουν ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμά τους

Οι κάτοχοι όπλων πιστεύουν ακράδαντα ότι η οπλοκατοχή είναι δικαίωμά τους, υποστηρίζοντας πως έχει τις ρίζες της στις αρχές και αξίες της χώρας, από την ίδρυσή της. Ένα ποσοστό 74% των κατόχων όπλων περιέγραψε το δικαίωμα της κατοχής όπλου ως «βασικό για το προσωπικό τους αίσθημα ελευθερίας». Μόλις ένας στους τρεις από εκείνους που δεν έχουν όπλο συντάσσεται με αυτή την άποψη.

Η προστασία «σημαία» των κατόχων όπλων

Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλές φορές οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι κάτοχοι όπλων για να στηρίξουν την επιλογή τους. Το 1999, το 49% εξ αυτών υποστήριζε πως ο βασικός λόγος για τον οποίο είχαν όπλο ήταν το κυνήγι. Η προστασία ήταν ο δεύτερος πιο κοινός λόγος που επικαλούνταν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων. Ωστόσο το 2013, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, τα νούμερα αντιστράφηκαν και πλέον το 48% υποστηρίζει την κατοχή όπλου για λόγους προστασίας, την ώρα που ένας στους τρεις επικαλείται το κυνήγι.

Μόλις ένας στους 3 Ρεπουμπλικανούς θεωρεί τη βία των όπλων ως «πολύ μεγάλο» πρόβλημα

Η πλειοψηφία των Αμερικανών (50%) εκτιμά πως η βία των όπλων είναι ένα «πολύ μεγάλο» πρόβλημα, ενώ ένας στους τρεις το χαρακτηρίζει ως «μετρίου μεγέθους» πρόβλημα. Κι αυτοί οι αριθμοί παίρνουν πολιτικό χρώμα, καθώς μόλις το 32% των Ρεπουμπλικανών συντάσσεται με την άποψη ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, κάτι που πιστεύουν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών.

Βαθιά διχασμένη η Αμερική για το τι θα πράξει η κυβέρνηση για την οπλοκατοχή

2017 10 02T151727Z 44142001 HP1EDA216H25U RTRMADP 3 USA LASVEGAS SHOOTING TRUMP


Πηγή:REUTERS/Joshua Roberts

Σε μια πρόσφατη ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε μια εικόνα για το τι ακριβώς θα είχε συμβεί στους κατόχους όπλων αν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου η Χίλαρι Κλίντον. «Αν είχε εκλεγεί η Χίλαρι, δεν θα είχαμε κάν τη Δεύτερη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, πιστέψτε με», είπε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο πλήθος, που φώναζε συνθήματα κατά της δημοκρατικής αντιπάλου του.

Αν και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός του Τραμπ δεν έχει απολύτως καμία βάση, ο αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να προκαλεί πανικό στους κατόχους όπλων, αναφορικά με το μέλλον τους σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία οι Δημοκρατικοί. Σε δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Αύγουστο το 50% των Αμερικανών είπε ότι φοβάται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον περιορισμό του δικαιώματος των πολιτών να κατέχουν όπλα, ενώ το 45% σημείωσε πως η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει αρκετά για να ρυθμίσει την πρόσβαση στα όπλα.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν πιστεύουν ότι η πρόσβαση στα όπλα αυξάνει τις πιθανότητες για περιστατικά μαζικών πυροβολισμών

Για τους περισσότερους Δημοκρατικούς, τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, όπως αυτό στο Λας Βέγκας, είναι η απόδειξη ότι η Αμερική θα πρέπει να πεισθεί για την ανάγκη πιο αυστηρών μέτρων σχετικά με τα όπλα. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη, καθώς δεν βλέπουν σύνδεση μεταξύ της οπλοκατοχής και των βίαιων επεισοδίων. Μόλις ένας στους 4 Ρεπουμπλικανούς λέει πως πιο αυστηροί νόμοι για την αγορά όπλων θα οδηγήσουν στη μείωση των μαζικών πυροβολισμών. Η πλειοψηφία (54%) των Ρεπουμπλικανών εκτιμά πως οι πιο αυστηροί νόμοι δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αντίθετα, τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι η πιο αυστηρή νομοθεσία θα περιόριζε τα περιστατικά μαζικής βίας.

140441041


Πηγή:EPA/MICHAEL NELSON

Ευρείας κλίμακας υποστήριξη στα μέτρα για τον έλεγχο των όπλων

Αν και Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία το θέμα της οπλοκατοχής, υπάρχουν κάποιες παράμετροι στις οποίες συμφωνούν, αφήνοντας περιθώρια ελπίδας για την επίτευξη συμφωνίας. Μεταξύ αυτών είναι ο έλεγχος του ιστορικού ανθρώπων που αγοράζουν όπλα, κάτι που υποστηρίζει το 88% των Δημοκρατικών και το 79% των Ρεπουμπλικανών. Οκτώ στους δέκα Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς εκτιμούν ότι δεν θα επιτρέπεται σε ψυχικά πάσχοντες να κατέχουν όπλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ