FOCUS

Σε αυτή την πόλη της Φλόριντα, οι κάτοικοι λένε ότι επικοινωνούν με τους νεκρούς

Σε αυτή την πόλη της Φλόριντα, οι κάτοικοι λένε ότι επικοινωνούν με τους νεκρούς
Δύο μέντιουμ στη γωνία των οδών Spiritualist και Mediumship στην Κασαντέιγκα της Φλόριντα Olivier CHOUCHANA/Gamma-Rapho via Getty Images

Στην πόλη Κασαντέιγκα της κεντρικής Φλόριντα, κάπου 80 χιλιόμετρα από την Ντίσνεϊλαντ και τα άλλα θεματικά πάρκα, ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι μέντιουμ που ισχυρίζονται ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς.

Η Κασαντέιγκα φιλοξενεί το Southern Cassadaga Spiritualist Camp, μια κοινότητα που ιδρύθηκε το 1894 γύρω από το θρησκευτικό κίνημα του Πνευματισμού, του οποίου η θεμελιώδης πεποίθηση περιστρέφεται γύρω από τη «συνέχεια της ζωής», δηλαδή ότι το σώμα μπορεί να πεθαίνει αλλά το πνεύμα συνεχίζει να υπάρχει, και ότι είναι δυνατό για τους ζωντανούς (τα μέντιουμ) να επικοινωνούν με τους νεκρούς, τους οποίους οι Πνευματιστές συχνά αποκαλούν «πνεύμα» ή «άλλη πλευρά της ζωής».

Οι πνευματιστές της Κασαντέιγκα υποστηρίζουν ότι ο Πνευματισμός είναι μια θρησκεία, μια φιλοσοφία, καθώς και μια επιστήμη. Είναι επιστήμη «επειδή διερευνά, αναλύει και ταξινομεί τα γεγονότα και τις εκδηλώσεις του Πνεύματος», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κοινότητας.

Το Southern Cassadaga Spiritualist Camp είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των ΗΠΑ και φιλοξενεί μέντιουμ, θεραπευτές και μέλη του Πνευματισμού, οι οποίοι ζουν σε περίπου 44 σπίτια σε γη που τους έχει μισθώσει η κοινότητα.

Ορισμένοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινό.

Μπίζνες και Πνευματισμός

Ακριβώς έξω από την είσοδο στην κοινότητα των μέντιουμ (που σηματοδοτείται από δύο λευκές κολώνες στην κορυφή της οδού Stevens), επιχειρήσεις που δεν συνδέονται με αυτήν, όπως οι C. Green's Haunted History House & Museum και Purple Rose Trading Co. προσφέρουν αναγνώσεις ταρώ, συνεδρίες αριθμολογίας και άφθονους κρυστάλλους προς πώληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέντιουμ της κατασκήνωσης δεν χρησιμοποιούν εργαλεία όπως κάρτες ταρώ ή κρυστάλλους στις αναγνώσεις τους, οι οποίες περιλαμβάνουν μόνο νοητική επικοινωνία.

Στο Ann Stevens House, έναν ιστορικό ξενώνα 10 δωματίων που χρονολογείται από το 1895 και χτίστηκε από έναν από τους πρώτους πνευματιστές της κοινότητας, οι χώροι περιλαμβάνουν δύο υποτιθέμενες «δίνες», σημεία στη γη που θεωρούνται από ορισμένους ως ενεργειακά κέντρα.

Το σαλόνι του ξενοδοχείου Cassadaga, που λέγεται ότι είναι στοιχειωμένοTerry Ward

Ενώ το Hotel Cassadaga, που χτίστηκε το 1927 και λέγεται ότι είναι στοιχειωμένο, ανήκε κάποτε στην κοινότητα των Πνευματιστών, αλλά τώρα λειτουργεί ανεξάρτητα, φιλοξενώντας αναγνώστες καρτών ταρώ, δασκάλους του ρέικι, οργανωτές σεάνς, και το απαραίτητο gift shop με ακόμη περισσότερους κρυστάλλους, ονειροπαγίδες, σπρέι απομάκρυνσης της αρνητικής ενέργειας και άλλα πολλά.

Μια επίσημη επιχείρηση μέσα στην έκταση της κοινότητας είναι το εκπαιδευτικό κτίριο/βιβλιοπωλείο Andrew Jackson Davis, ένα κτίριο του 1905 που λειτουργεί και ως κέντρο υποδοχής επισκεπτών. Ξεχειλίζει από εμπορεύματα της new age πνευματικότητας και μυστικισμού, ενώ σε ένα δωμάτιο στο πίσω μέρος θα βρει κανείς ένα χοντρό λευκό ντοσιέ με τα βιογραφικά των περίπου 35 μέντιουμ που εργάζονται στην κατασκήνωση και έναν λευκό πίνακα με τα ονόματα αυτών που είναι διαθέσιμοι για συνεδρίες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 50 έως 200 δολάρια ανά ώρα. Βολικά, υπάρχει ένα ΑΤΜ κοντά, καθώς γενικά προτιμάται η πληρωμή με μετρητά απευθείας στο μέντιουμ. Οι πελάτες μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με τα μέντιουμ και τους θεραπευτές της κοινότητας για να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο

Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση, εκτιμάται ότι 15.000 έως 17.000 άνθρωποι επισκέπτονται την Κασαντέιγκα κάθε χρόνο, και έρχονται από όλο τον κόσμο.

«Συχνά οι άνθρωποι έρχονται αναζητώντας καθοδήγηση και θεραπεία», λέει η Ντεμπ Τζόρνταν, 66 ετών, πιστοποιημένο μέντιουμ και θεραπεύτρια που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της κοινότητας.

«Καθώς είμαστε σε θέση να μοιραστούμε πληροφορίες για τους αγαπημένους τους, τις οποίες αποκαλούμε αποδεικτικές – δηλαδή αρκετές πληροφορίες για να πουν “αυτός είναι ο αγαπημένος μου” καταλαβαίνουν ότι οι αγαπημένοι τους είναι πραγματικά γύρω τους ως πνεύματα».

Η 93χρονη Τζερούσαλεν Μοράλες έφερε τον γιο της και έναν οικογενειακό φίλο για να επισκεφθούν την κοινότητα για πρώτη φορά, ενώ για την ίδια είναι μάλλον η 50ή επίσκεψη στην Κασαντέιγκα, την οποία θεωρεί «ένα πολύ πνευματικό και αγγελικό μέρος». «Οι άνθρωποι έρχονται για να επωφεληθούν από αυτό που νιώθουν εδώ», λέει.

Ο γιος της, Ρικάρντο Μοράλες, λέει ότι υπάρχουν ορισμένα μέρη στον κόσμο όπου έχει νιώσει ότι το μυαλό του είναι ανοιχτό σε πράγματα, αναφέροντας το Τείχος των Δακρύων της Ιερουσαλήμ και τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. «Όταν περπατάς στην Κασαντέιγκα υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας, θεραπείας και καλού», λέει.

Το «χάρισμα» του μέντιουμ

Για να γίνει κανείς πιστοποιημένο μέντιουμ και θεραπευτής στην κοινότητα απαιτείται να παρακολουθήσει δια ζώσης μαθήματα στην Κασαντέιγκα για τέσσερα έως έξι χρόνια, με δημόσιες επιδείξεις των «χαρισμάτων» του ως μέρος των απαιτήσεων.

«Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι μέσω συστάσεων. Αν δεν έχεις το χάρισμα, οι άνθρωποι δεν θα έρθουν σε σένα», λέει ο 79χρονος Ρίτσαρντ Ράσελ, μέντιουμ, θεραπευτής και σύντροφος της Ντεμπ Τζόρνταν. «Η κοινότητα παίρνει πολύ στα σοβαρά το ξεσκαρτάρισμα των ανθρώπων που δεν έχουν πνευματικά χαρίσματα».

Ο Ρίτσαρντ Ράσελ, μέντιουμ και θεραπευτής, στη βεράντα του σπιτιού του στην ΚασαντέιγκαTerry Ward

Η Τζόρνταν θεωρεί ότι υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση γύρω από την πόλη και την κοινότητα.

«Πολλοί θεωρούν την Κασαντέιγκα ένα τρομακτικό μέρος ή μια πόλη-φάντασμα. Η εμπειρία μου ως κάποια που εργάζεται ως μέντιουμ και με τα πνεύματα, είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ιερό και όμορφο μέρος».

Με πληροφορίες από: This Florida town full of mediums has been luring believers, the curious and the skeptical for more than a century by Terry Ward, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ