FOCUS

Οι Φίλιπποι στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Οι Φίλιπποι στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Το απόγευμα της 15ης Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη, δε βρισκόταν προ των πυλών μόνο το πραξικόπημα, αλλά και μια σημαντική απόφαση για τη χώρα μας.

Μετά από μια διαδικασία-ρεκόρ η οποία διήρκεσε μόλις 9 λεπτά, η πρόεδρος της 40ης Συνόδου της Unesco Lale Ülker, ανακήρυξε τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προκαλώντας στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ενθουσιώδεις αντιδράσεις.

Το CNN Greece μίλησε με δύο από τους βασικούς συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας, οι οποίοι μας μετέφεραν το κλίμα της ψηφοφορίας, αλλά και τι σημαίνει πρακτικά αυτή η απόφαση.

Ομόφωνη απόφαση χωρίς παρατηρήσεις

IMG 20160817 163257

Σε αντίθεση με άλλες υποψηφιότητες που συζητήθηκαν επί ώρες, με πλήθος παρατηρήσεων, αντιρρήσεων και ερωτήσεων εκ μέρους των 20 κρατών- μελών που απάρτιζαν την επιτροπή, η υποψηφιότητα των Φιλίππων πέρασε ομόφωνα από τη σύνοδο χωρίς καμία απολύτως συζήτηση, προκαλώντας την έκπληξη τόσο των παρευρισκομένων, όσο και του προεδρείου. Εκ των υστέρων, ένας από τους συμβούλους των άλλων κρατών- μελών μας είπε ότι ο φάκελός μας ήταν τόσο πλήρης που δεν άφηνε περιθώρια για απορίες, διευκρινήσεις ή παρατηρήσεις, όπως τόνισε στο CNN Greece η Σταυρούλα Δαδάκη, διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου.

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συντονισμένη συλλογική προσπάθεια που για 10 χρόνια κατέβαλε η τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την οικεία εφορία αρχαιοτήτων.

Καίριο τοπόσημο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Η πόλη των Φιλίππων σημάδεψε, μέσα από τη διαχρονική της παρουσία, την εξέλιξη τόσο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όσο και του χριστιανισμού, και γι' αυτό το λόγο αποτελεί σημαντικό τοπόσημο για το δυτικό πολιτισμό. Η πόλη που ίδρυσε ο Φίλιππος Β', έγινε το θέατρο της μάχης που το 42 π.Χ. καθόρισε το πολιτικό μέλλον του ρωμαϊκού κράτους και στη συνέχεια άκμασε ως ρωμαϊκή αποικία, ενώ αποτέλεσε και την πόλη όπου, το 50 μ.Χ. ίδρυσε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη αποικία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς (κριτήριο (iv)), όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη (κριτήριο (iii)).

 DSC4952

Δέσμευση για 5ετές πλάνο εργασιών

Η ένταξη των Φιλίππων στον περίφημο κατάλογο της Unesco αναμένεται να αυξήσει εντυπωσιακά των αριθμό των επισκεπτών τους, που αυτή τη στιγμή φτάνει τους 50.000 το χρόνο, αλλά και να τονώσει την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα όμως δημιουργεί και την υποχρέωση εκ μέρους των υπευθύνων να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες (αναστήλωση μνημείων, δημιουργία διαδρομών επίσκεψης, αναδιάταξη εισόδων) σε βάθος πενταετίας, ώστε ο χώρος να διατηρήσει τα στοιχεία χάρη στα οποία διακρίθηκε και να αυξήσει σταδιακά την πολιτιστική του αξία.

"Δε μένουμε μόνο στο ότι είναι σημαντικό, αλλά αναγνωρίζουμε ότι αυτό μας γεννά και μια σειρά από υποχρεώσεις. Θα πρέπει και η ελληνική Πολιτεία και η Περιφέρεια και ο Δήμος να βρούμε τα χρήματα [...], ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το χώρο των Φιλίππων ως στολίδι," μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων απέχει 17 χιλιόμετρα από την Καβάλα και αποτελεί το 18ο μνημείο της χώρας μας που εντάσσεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ