ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εικόνες «αποκάλυψης» στο Κεντάκι μετά τους φονικούς ανεμοστρόβιλους

ΗΠΑ: Εικόνες «αποκάλυψης» στο Κεντάκι μετά τους φονικούς ανεμοστρόβιλους
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών που χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλους την Παρασκευή με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές και να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. AP Photo

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών που χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλους την Παρασκευή με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές και να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Καμιά τριανταριά ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν την Παρασκευή το βράδυ τις νότιες και κεντρικές ΗΠΑ, στοιχίζοντας τη ζωή συνολικά σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους, βάσει ενός προσωρινού απολογισμού.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, μετά το πέρασμα των ανεμοστρόβιλων μονάχα στο Κεντάκι. Επιπλέον, 14 νεκροί έχουν καταγραφεί στις γειτονικές πολιτείες Τενεσί, Ιλινόι, Μιζούρι και Άρκανσο.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, ενώ οι πολιτειακές Αρχές προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι στο Κεντάκι θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς θέρμανση, νερό ή ηλεκτρικό σε συνθήκες ψύχους, για εβδομάδες ή και περισσότερο.

Σε όλη την πολιτεία, περίπου 26.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το poweroutage.us, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων εκείνων στην πόλη Μέιφιλντ, το οποίο χτυπήθηκε σφόδρα. Περισσότερα από 10.000 σπίτια και επιχειρήσεις δεν έχουν νερό.

Καθώς συνεχίζονταν οι έρευνες για τους αγνοούμενους, οι προσπάθειες στράφηκαν επίσης στην επισκευή του δικτύου ηλεκτροδότησης, στην παροχή στέγης σε πολίτες των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν και στην παράδοση πόσιμου νερού και άλλων προμηθειών.

«Η υποδομή μας είναι τόσο κατεστραμμένη. Δεν έχουμε τρεχούμενο νερό. Το υδραγωγείο μας χάθηκε. Η διαχείριση των λυμάτων μας χάθηκε και δεν υπάρχει φυσικό αέριο στην πόλη. Επομένως, δεν έχουμε τίποτα στο οποίο να βασιστούμε», δήλωσε η δήμαρχος του Μέιφιλντ, Κάθι Στιούαρτ Ο'Ναν στο «CBS Mornings». «Οπότε αυτό είναι καθαρά επιβίωση σε αυτό το σημείο για τόσους πολλούς από τους συνανθρώπους μας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφτεί την Τετάρτη την πολιτεία του Κεντάκι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέιφιλντ και το Ντόσον Σπρινγκς, πόλεις που επλήγησαν σφόδρα, για να «αξιολογήσει τις ζημιές», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ