ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Οι 10 πιο εντυπωσιακές του φωτογραφίες

Δύο χρόνια διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Οι 10 πιο εντυπωσιακές του φωτογραφίες
Η περιοχή σχηματισμού άστρων που είναι γνωστή ως Νεφέλωμα του Ορίωνα, με τον φακό του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb NASA/ESA/CSA/ STScI

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb τέθηκε σε τροχιά μόλις πριν από δύο χρόνια, αλλά ήδη έχει αρχίσει να επαναπροσδιορίζει την άποψή μας για το πρώιμο Σύμπαν, δείχνοντάς μας γαλαξίες όπως ήταν μέχρι και 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Πολλοί από αυτούς είναι πιο φωτεινοί, πιο μεγάλοι και πιο ώριμοι από ό,τι πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν δυνατό τόσο σύντομα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η οποία συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Και δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητα με την οποία αυτοί οι πρώιμοι γαλαξίες μπόρεσαν να σχηματίσουν τα αστέρια τους που αποτέλεσε έκπληξη, αλλά και το μέγεθος των μαύρων τρυπών στο κέντρο τους που εντυπωσιάζει – για παράδειγμα, στον πυρήνα του Γαλαξία μας υπάρχει ένα «τέρας» που έχει τέσσερις δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας.

Όταν το James Webb εκτοξεύτηκε τα Χριστούγεννα του 2021, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να έχει μπροστά του 10 χρόνια λειτουργίας. Το τηλεσκόπιο χρειάζεται τα δικά του καύσιμα για να διατηρήσει τη θέση του του σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Αλλά η πτήση του σε τροχιά με πύραυλο Ariane ήταν τόσο ακριβής, που εκτιμάται τώρα ότι έχει αποθέματα καυσίμων για 20 χρόνια ζωής, αν όχι περισσότερο.

Οι 10 φωτογραφίες που ξεχώρισε στη συνέχεια το BBC News είναι εκπληκτικές αν αναλογιστεί κανείς ότι η απεικόνιση δεν είναι καν η βασική λειτουργία του τηλεσκοπίου. Περισσότερο από το 70% του χρόνου του αφιερώνεται στη φασματοσκοπία, δηλαδή τη δειγματοληψία του φωτός από τα αντικείμενα και τον διαχωρισμό του στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Με αυτόν τον τρόπο ανακτώνται βασικές πληροφορίες σχετικά με τη χημεία, τη θερμοκρασία, την πυκνότητα και την ταχύτητα των υπό μελέτη στόχων.

«Θα μπορούσατε να σκεφτείτε το James Webb ως έναν γιγαντιαίο φασματογράφο που τραβάει περιστασιακά μια ωραία φωτογραφία», λέει χαρακτηριστικά o Δρ. Έρικ Σμιθ, επιστήμονας του προγράμματος James Webb στη NASA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ