ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: «Όχι» στη «Μακεδονία του Ίλιντεν» από την αντιπολίτευση

πΓΔΜ: «Όχι» στη «Μακεδονία του Ίλιντεν» από την αντιπολίτευση
EPA/DIMITAR DILKOFF / POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το εθνικιστικό κόμμα της πΓΔΜ VMRO-DPMNE, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του 'Ιλιντεν».

Με αυτή τη στάση υπονομεύονται οι προοπτικές επίλυσης μιας διαμάχης δεκαετιών με την Ελλάδα, σχολιάζει το Reuters. Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται την υποστήριξη του VMRO-DPNE για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος.

Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο 120μελές κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να εγκριθεί η νέα ονομασία, αναφέρει το Reuters.

«Το VMRO-DPNE δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζάεφ.

Μετά το τέλος του πολιτικού συμβουλίου που συγκλήθηκε χθες, Σάββατο, στα Σκόπια ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποδοχή του στην ονομασία, σημειώνοντας, επίσης, πως η όποια ονομασία θα πρέπει να υιοθετηθεί erga omnes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ