ΚΟΣΜΟΣ

Ο μεγάλος απών του φετεινού βραβείου Ζαχάρωφ

Ο μεγάλος απών του φετεινού βραβείου Ζαχάρωφ
Απονομή του Βραβείο Ζαχάρωφ 2015 στον Ραϊφ Μπαντάουι με τον ίδιο απόντα καθώς παραμένει φυλακισμένος στη Σαουδική Αραβία. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του REUTERS/Vincent Kessler

Επίσημη απονομή σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, του Βραβείου Ζαχάρωφ 2015 για την ελευθερία της σκέψης στον διακεκριμένο ακτιβιστή και μπλόγκερ από τη Σαουδική Αραβία, Ραϊφ Μπαντάουι.

Μόνο που το τιμώμενο πρόσωπο δεν ήταν εκεί. Μια κενή καρέκλα με το βραβείο του υπενθύμιζε διαρκώς το μαρτύριό του.

Το βραβείο Ζαχάρωφ στην κενή καρέκλα του Μπαντάουι - ΠΗΓΗ: REUTERS/Vincent Kessler

Ο Ραϊφ Μπαντάουι βρίσκεται στις φυλακές από το 2012 και τις τελευταίες ημέρες τελεί υπό απομόνωση. Έχει καταδικαστεί από δικαστήριο του Ριάντ σε 10ετή φυλάκιση, 1000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, επειδή δημιούργησε την ιστοσελίδα «Ελεύθερο Δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ. Τον περασμένο Ιανουάριο, αμέσως μετά τους πρώτους 50 ραβδισμούς, κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του.

Παρά τον παγκόσμιο σάλο και τη διεθνή καμπάνια υπέρ του -ο βασιλιάς Σαλμάν αρνείται να του δώσει χάρη. Η μόνη παραχώρηση -κι αυτή με τρόπο που να μην φαίνεται ότι το βασίλειο ενδίδει στις διεθνείς πιέσεις- έχει να κάνει με την αναβολή των επόμενων ραβδισμών -50 κάθε μήνα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

H σύζυγος του Μπαντάουι με τη φωτογραφία του στη διάρκεια της τελετής στο Ευρωκοινοβούλιο - ΠΗΓΗ: REUTERS/Vincent Kessler

Το βραβείο για λογαριασμό του παρέλαβε η γυναίκα του Ενσάφ Χαϊντάρ, η οποία μαζί με τα τρία παιδιά τους ζουν στο Κεμπέκ του Καναδά. Τους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Έφυγαν από τη Σαουδική Αραβία το 2013 καθώς δέχονταν απειλές κατά της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Χαρακώματα και υπόγειος πόλεμος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ