ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Ομπάμα για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Διάγγελμα Ομπάμα για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
REUTERS/Yuri Gripas

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι με την εφαρμογή μιας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, οι παγκόσμιες δυνάμεις απέκοψαν κάθε μονοπάτι που είχε προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας. Τόνισε δε ότι η ανταλλαγή κρατουμένων έδειξε τι μπορεί να κάνει η διπλωματία.

"Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί για άλλη μια φορά βλέπουμε τι είναι δυνατό μέσω ισχυρής αμερικανικής διπλωματίας", δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα από το Λευκό Οίκο.

"Τα πράγματα αυτά μας υπενθυμίζουν τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν ηγούμαστε με δύναμη και σοφία".
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με το Ιράν και θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

"Ακόμη και καθώς εφαρμόζουμε την πυρηνική συμφωνία και καλωσορίζουμε στην πατρίδα τους Αμερικανούς μας, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Παραμένουμε ακλόνητοι στην αντίθεσή μας προς την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν αλλού", είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απονομή χάριτος σε έξι Ιρανο-αμερικανούς κρατούμενους και σε έναν Ιρανό που αντιμετώπιζε δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μία "αμοιβαία, ανθρωπιστική χειρονομία".

Διαβάστε επίσης:

Ο Νετανιάχου κατηγορεί το Ιράν για επιθυμία απόκτησης πυρηνικών

Οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ