ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Eurokinissi/Στέλιος Μισινας (φωτογραφία αρχείου)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν σήμερα τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, αναφέρει πως "οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται (στη συμφωνία του Ιουλίου) τίθενται στο εξής σε ισχύ".

Το πράσινο φως έδωσε και ο ΟΗΕ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών δήλωσε πως το Ιράν έχει λάβει όλα τα πυρηνικά μέτρα που απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον Ιούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

"Το Ιράν έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνταν (από τη συμφωνία του Ιουλίου) προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εδρεύουσα στη Βιένη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

"Τιτίβισμα" Ροχανί: Ευχαριστώ τον Θεό για αυτή την ευλογία

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη το ιρανικό έθνος μετά την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων με στόχο τον περιορισμό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα για την επιβολή κυρώσεων που ανυψώνεται.

«Ευχαριστώ τον Θεό για αυτή την ευλογία... Συγχαρητήρια για αυτή την ένδοξη νίκη," έγραψε ο Ροχανί στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.

Διαβάστε επίσης:

Αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού του προγράμματος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ