ΚΟΣΜΟΣ

Τζεντιλόνι: Για την αντιμετώπιση της κρίσης κορωνοϊού ενδέχεται να χρειαστούν 1,5 τρισ. ευρώ

Τζεντιλόνι: Για την αντιμετώπιση της κρίσης κορωνοϊού ενδέχεται να χρειαστούν 1,5 τρισ. ευρώ
AP Photo/Virginia Mayo

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι εκτίμησε ότι θα χρειαστεί βοήθεια περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Το Eurogroup έχει κάνει μία πρόταση για βοήθεια αξίας μεγαλύτερης των 500 δισεκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και της βραχείας εργασίας, αλλά και για την παροχή βοήθειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό μας αφήνει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που διακυβεύεται τώρα», επεσήμανε.

Ο Τζεντιλόνι εξήγησε ότι το ποσό αυτό μπορεί να βρεθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας.

«Η ανοικοδόμηση πρέπει να ξεκινήσει τώρα, την άνοιξη, το καλοκαίρι. Για ποιο λόγο είμαι αισιόδοξος; Ζούμε σε εξαιρετικούς καιρούς και ελπίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν».

O επίτροπος παραδέχτηκε ότι τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος της πανδημίας, «είχαμε μεγάλα προβλήματα συντονισμού», μερικές χώρες απαγόρευαν ακόμη και την εξαγωγή ιατρικού υλικού. «Ήμασταν πολύ μακριά από το πνεύμα αλληλεγγύης». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επίτροπος, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, το αναγνώρισε σωστά και αυτό πλέον έχει αλλάξει. «Από τότε έχουν ληφθεί εντυπωσιακές αποφάσεις – από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν αλλά και τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στην ερώτηση αν πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί κάποτε η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη ανησυχία μου. Αυτό το ερώτημα θα προκύψει όταν οι ζωές μας επιστρέψουν στην κανονικότητα και ο ιός έχει φύγει από τη ζωή και τις κοινωνίες μας. Τότε θα εξετάσουμε την κατάσταση της οικονομίας μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ