ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Watcher: Τρόμος και γυναικεία αλληλεγγύη με φόντο το Βουκουρέστι

Watcher: Τρόμος και γυναικεία αλληλεγγύη με φόντο το Βουκουρέστι

Σκηνή από την ταινία τρόμου του Netflix, «Watcher».

photo/Netflix

Το ντεμπούτο της αμερικανίδας σκηνοθέτιδας Chloe Okuno δημιουργεί μια ενοχλητική, δυσάρεστη αίσθηση αβεβαιότητας. Στο «Watcher» η καταδιωκόμενη πρωταγωνίστρια και το ζοφερό σκηνικό του Βουκουρεστίου με την επιβλητική αρχιτεκτονική του ανατολικού μπλοκ, «εισβάλλουν» αμέσως στην ψυχολογία του θεατή.

Υπάρχουν λίγες γνήσιες εκπλήξεις αλλά αυτό είναι καλό. Υπάρχουν χαρακτηριστικά στοιχεία που ξεχωρίζουν αμέσως, κυρίως ο τρόπος με τον οποίο η έλλειψη ευχέρειας σε μια γλώσσα (τα ρουμάνικα της Τζούλιας είναι αραιά έως ανύπαρκτα) δημιουργεί μια αίσθηση ασφυξίας.

Το «Watcher» ακολουθεί την Τζούλια, μια πρώην ηθοποιό που υποδύεται έξοχα η Μάικα Μονρόε, η οποία ασφυκτιά κάτω από το βάρος του βλέμματος ενός περίεργου γείτονα ο οποίος όμως δεν φαίνεται ποτέ ξεκάθαρα από το παράθυρο του.

Η ταινία συνυφαίνει τον παράξενο γείτονα της Τζούλια με την ίδια της την ύπαρξη. Από την αρχή της ταινίας είναι ξεκάθαρο πως όλα θα πάνε στραβά στην μετακόμιση της Τζούλιας στο Βουκουρέστι.

Το «Watcher» δεν ασχολείται με το αν οι υποψίες της Τζούλια είναι βάσιμες ή όχι αλλά με την όλο και αυξανόμενη παράνοια στην οποία βυθίζεται. Κάποια στιγμή, η Τζούλια τρομάζει από τον ίδιο της τον εαυτό αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να μην υποφέρει από την υποψία της πως όντως κάποιος την παρακολουθεί διαρκώς.

Η ταινία παρουσιάζεται σταθερά ως μια λεπτή αλλά συχνά επιθετική πράξη, που εμπλέκει στην δίνη της τους θεατές. Καθώς παίζουν οι τίτλοι έναρξης, η κάμερα απομακρύνεται σιγά-σιγά από τα τεράστια παράθυρα του σαλονιού του ζευγαριού, με την εστίασή της να παραμένει ακλόνητη καθώς κάνουν σεξ στον καναπέ.

Η γυναικεία αλληλεγγύη φαίνεται ξεκάθαρα στην ταινία. Η Τζούλια και η γειτόνισσα της, η Ιρίνα (την οποία υποδύεται μια ηλεκτρισμένη Μανταλίνα Ανέα), δεσμεύονται να προσέχουν η μία την άλλη. Είναι μια συμφωνία που οδηγεί μεγάλο μέρος της δράσης και της τελικής κάθαρσης στην τεντωμένη, αδυσώπητα αιχμηρή πρώτη ταινία της Okuno.

Μία ταινία τρόμου που αξίζει να δείτε διότι συνδυάζει σύγχρονα κοινωνικά θέματα με σωστό και δυνατό σασπένς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ