ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αντιμέτωπος με δικαστική δίωξη ο Κιλιτσντάρογλου για φιλοκουρδικές απόψεις

Τουρκία: Αντιμέτωπος με δικαστική δίωξη ο Κιλιτσντάρογλου για φιλοκουρδικές απόψεις
AP Photo/Burhan Ozbilici

Πρόταση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας, ώστε ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) να μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sözcü.

Μια επιτροπή του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), συμπεριλαμβανομένων τριών από τους αναπληρωτές προέδρους του κατώτερου κυβερνητικού εταίρου, άσκησε κατηγορίες εναντίον του Κιλιτζάτοργλου για συνολικά 10 ομιλίες που έδωσε, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκειά τους ο επέδειξε φιλοκουρδική στάση.

Ο εισαγγελέας απέρριψε επτά από τις ομιλίες επειδή δεν περιείχαν εγκληματικά στοιχεία, αλλά προχώρησε με τρεις άλλες, όπου ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η κυβέρνηση πολιτικοποίησε το δικαστικό σώμα και επέκρινε την απόλυση Κούρδων δημάρχων και τη σύλληψη του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η πρόταση άρσης της ασυλίας του Κιλιτζάρογλου στάλθηκε στο γραφείο του Κοινοβουλευτικού Προέδρου, αλλά θα πρέπει να ψηφιστεί για να τεθεί σε ισχύ. Η ψηφοφορία δεν θα πραγματοποιηθεί έως ότου οι νομοθέτες αποφασίσουν να το συμπεριλάβουν στην ημερήσια διάταξη.

Από τον Αύγουστο, 1.020 προτάσεις για 175 βουλευτές περιμένουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης. Στην πλειοψηφία τους ανοίκουν στα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα μπλοκ, με 54 βουλευτές από το φιλο-κουρδικό αριστερό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) να αντιμετωπίζουν 774 προτάσεις και 95 βουλευτές από το κεντροαριστερό CHP να αντιμετωπίζουν 225.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης έχασαν την κοινοβουλευτική τους θέση όταν η γενική συνέλευση κινήθηκε για να ψηφίσει τις προτάσεις τους. Τον Νοέμβριο του 2017, 12 βουλευτές από το HDP συνελήφθησαν και εννέα από αυτούς - συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ντερμιτάς - συνελήφθησαν μετά από μια συνταγματική τροποποίηση που άρει όλες τις βουλευτικές ασυλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ