ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σε επίπεδα ρεκόρ η ακροδεξιά βία, σε άνοδο αντισημιτισμός και ρητορική μίσους

Γερμανία: Σε επίπεδα ρεκόρ η ακροδεξιά βία, σε άνοδο αντισημιτισμός και ρητορική μίσους
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ Annegret Hilse/Pool via AP

Η ακροδεξιά βία και τα ρατσιστικά εγκλήματα σημειώνουν ανησυχητική αύξηση στη Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα. Τα εγκλήματα με δράστες δεξιούς εξτρεμιστές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή τους το 2001.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, παρουσίασε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα που διαπράχθηκαν το 2020 σήμερα, Τρίτη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα αυξανόμενα περιστατικά.

«Τα εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα αυξάνονται σημαντικά», δήλωσε, λέγοντας ότι για το 2020 η αύξηση είναι της τάξεως του 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Τα δεδομένα είναι πολύ ανησυχητικά επειδή αντιπροσωπεύουν μια επικίνδυνη τάση, παρόλο που αποτελούν μόνο το περίπου 1% όλων των εγκλημάτων», πρόσθεσε.

Ο δεξιός εξτρεμισμός, η «μέγιστη απειλή» της Γερμανίας

Περίπου 23.064 εγκλήματα καταμετρήθηκαν ως ακροδεξιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,7% συγκριτικά με το 2019. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πλειονότητα των βίαιων εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα διαπράχθηκαν από δεξιούς εξτρεμιστές

«Η αύξηση των βίαιων εγκλημάτων κατά 18,8%, σε συνολικά 3.365 περιστατικά, είναι ιδιαίτερα κακή», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

«Αυτό καταδεικνύει αυτό που έχω πει από την αρχή της θητείας μου, ότι ο δεξιός εξτρεμισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας, καθώς η πλειονότητα των ρατσιστικών εγκλημάτων διαπράττονται από ανθρώπους από αυτό το φάσμα», συμπλήρωσε.

Ντροπιαστική άνοδος του αντισημιτισμού

Από τα περιστατικά που ταξινομήθηκαν ως «εγκλήματα έκφρασης» -συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους και της προπαγάνδας- η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 65%, είχε ως δράστες δεξιούς εξτρεμιστές.

«Η αντισημιτική ρητορική μίσους αυξήθηκε κατά 15,7%, με πολλά από αυτά τα εγκλήματα να τελούνται στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

«Το αντισημιτικό μίσος είναι ένα βασικό συστατικό της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ιδεολογίας. Αυτή η εξέλιξη στη Γερμανία δεν είναι μόνο ανησυχιστική, αλλά -συνυπολογίζοντας την ιστορίας μας- βαθιά ντροπιαστική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ