ΚΟΣΜΟΣ

Ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή: Αιματηρό σφυροκόπημα στη Γάζα - Νεκρές δύο γυναίκες στο Ισραήλ

Ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή: Αιματηρό σφυροκόπημα στη Γάζα - Νεκρές δύο γυναίκες στο Ισραήλ
Οχήματα τυλιγμένα στις φλόγες από χτύπημα με ρουκέτες στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ AP Photo/Ariel Schalit

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων στο νέο κύκλο αίματος που άνοιξε στη Μέση Ανατολή, με τη Λωρίδα της Γάζας να μετρά 26 νεκρούς -ανάμεσά τους παιδιά- και δεκάδες τραυματίες από το διαρκές ισραηλινό σφυροκόπημα, την ίδια στιγμή που το μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς προκαλεί το θάνατο δύο γυναικών στο νότιο Ισραήλ.

H «φωτιά» που «καίει» εδώ και ημέρες γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ έχει πλέον οδηγήσει στη χειρότερη ανάφλεξη της από το 2017, και επί του παρόντος πέφτουν στο κενό οι διεθνείς εκκλήσεις προς αμφότερες τις πλευρές για αποκλιμάκωση.

Η Χαμάς εξαπέλυσε νέα ομοβροντία ρουκετών στις πόλεις Ασκελόν και Ασντότ στο νότιο Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης.

Μέσα σε πέντε λεπτά 137 ρουκέτες κατέπεσαν στις ισραηλινές πόλεις σε συντονισμένα πλήγματα με στόχο την εξουδετέρωση της ισραηλινής αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδερένιος Θόλος».

Διασώστες ανέφεραν πως δύο γυναίκες, ηλικίας 40 και 65 ετών, που δεν βρίσκονταν στο ίδιο σημείο της πόλης έχασαν τη ζωή τους στην Ασκελόν.

Τουλάχιστον 70 είναι οι Ισραηλινοί που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια από το βράδυ της Δευτέρας όταν και κλιμακώθηκαν οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ κατά της ισραηλινής επικράτειας.

Περισσότερες από 300 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί σε λιγότερο από 24 ώρες προς το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που κλιμακώνονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φθάσει τους 26, σύμφωνα με υγειονομικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται πολλά παιδιά...

Τραυματισμένο αγόρι στην Μπέιτ Λαχίγια της Λωρίδας της Γάζας (AP Photo/Mohammed Ali)

Σε κλίμα οργής οι Παλαιστίνιοι της Γάζας κηδεύουν τα θύματα, την ίδια στιγμή που η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση.

AP Photo/Adel Hana

Ο ισραηλινός στρατός από πλευράς του έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς» δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ» ανέφερε ο ίδιος.

gaza.jpg
Ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Khalil Hamra)

«Απαντώντας» στις ρουκέτες της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιεί πως «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», λέγοντας μάλιστα πως η παρούσα σύγκρουση μπορεί να είναι παρατεταμένη.

«Δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις κατά της επικράτειας, της πρωτεύουσας, των πολιτών και στρατιωτών μας. Μαχόμαστε σε πολλά μέτωπα: Στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και σε άλλα σημεία στο Ισραήλ. Οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα πέρασαν την κόκκινη γραμμή την παραμονή της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'. Η απάντηση θα είναι ισχυρή» διεμήνυσε.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Hatem Moussa)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ