ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Ακτιβιστής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο δικαστήριο

Λευκορωσία: Ακτιβιστής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο δικαστήριο
Στιγμιότυπο από την καταστολή αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Μινσκ το Νοέμβριο του 2020 AP Photo

Σκηνές σοκ σε δικαστήριο της Λευκορωσίας όπου κατηγορούμενος από το καθεστώς Λουκασένκο ακτιβιστής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης.

Πρόκειται για τον Στεπάν Λατίποφ, κάτοικος του Μινσκ, ο οποίος προσπάθησε να κόψει τον λαιμό του, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Vesna» που επικαλείται στο δικτυακό της τόπο η εφημερίδα Novaya Gazeta, αναρτώντας και σχετικό βίντεο.

Πριν επιχειρήσει να θέσει τέλος στη ζωή του ο Λατίποφ, δήλωσε:

«Η αστυνομία μου είπε ότι αν δεν παραδεχθώ την ενοχή μου θα διωχθούν ποινικά οι οικείοι και οι γείτονες μου».

Όταν οι γιατροί έφθασαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Λατίποφ είχε χάσει ήδη τις αισθήσεις του και έγινε γνωστό ότι έχει μπει σε τεχνητό κώμα. Ο πατέρας του ανέφερε από πλευράς του ότι ο ακτιβιστής βρίσκεται από τις 11 Απριλίου σε κρατητήριο μαζί με άτομα που παρουσιάζουν ψυχικά προβλήματα.

Ο Στεπάν Λαπίφο είχε συλληφθεί στις 15 Σεπτεμβρίου του 2020 στην αυλή του σπιτιού του, όταν επιχείρησε να εμποδίσει τις τοπικές αρχές να σβήσουν βάφοντας με χρώμα την «τοιχογραφία με τους dj των Αλλαγών» όπως αποκαλούσαν τους ηχολήπτες, οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι σε μία επίσημη εκδήλωση έπαιξαν το τραγούδι «Αλλαγές» του γνωστού Ρώσου ροκ τραγουδιστή Βίκτορ Τσόι.

Ο Λατίποφ επαγγελματικά ασχολείται με την ίαση ασθενειών των δένδρων. Κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν διάφορες χημικές ουσίες, τις οποίες η κρατική τηλεόραση παρουσίασε ως ουσίες που θα τις χρησιμοποιούσε για να δηλητηριάσει τους αστυνομικούς.

Εν συνεχεία, ο Λατίποφ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη με βάση τρία άρθρα του ποινικού Κώδικα για απάτη, ωμή παραβίαση της δημόσιας τάξης και απείθεια ενώπιον της αρχής.

Το Σεπτέμβριο του 2020 η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Vesna χαρακτήρισε τον Λατίποφ πολιτικό κρατούμενο και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του όπως και να σταματήσει η ποινική δίωξη εναντίον του.

Η «θηλιά» που έχει περάσει το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο στους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και τους δημοσιογράφους στη Λευκορωσία ήλθε προ ημερών με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο μέσω της πρωτοφανούς «κρατικής αεροπειρατείας» στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους για τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ο 26χρονος κρατείται στο Μινσκ με την οικογένειά του και την αυτοεξόριστη στη Λιθουανία λευκορωσική αντιπολίτευση να εκφράζουν φόβους ότι υπόκειται σε βασανιστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ