ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Κατέληξε ο δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις που είχε δεχτεί πυροβολισμούς

Ολλανδία: Κατέληξε ο δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις που είχε δεχτεί πυροβολισμούς
AP Photo / Peter Dejong, File

Yπέκυψε στα τραύματά του o ολλανδός δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις, ο οποίος στις 6 Ιουλίου είχε δεχτεί πυροβολισμούς στο κεφάλι σε κεντρικό δρόμο στο Άμστερνταμ.

Την είδηση για τον θάνατο του δημοσιογράφου μετέδωσε το RTL.

Ο δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, 64 ετών, ο οποίος, είχε δεχθεί αρκετές φορές απειλές κατά της ζωής του στην καριέρα του, ήταν γνωστή προσωπικότητα στην Ολλανδία για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει σε υποθέσεις εγκλημάτων. Είχε φέρει στο φως εγκλήματα του ολλανδικού υποκόσμου, ενώ το 2008 είχε κερδίσει ένα διεθνές βραβείο Emmy στην κατηγορία επικαιρότητας για τις έρευνες του στην υπόθεση εξαφάνισης της εφήβου Νάταλι Χολογουέι στην Αρούμπα το 2005.

Σοκ από την επίθεση στην Ολλανδία

Μετά την επίθεση, ο δημοσιογράφος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε για έναν και πλέον μήνα, σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για τη σύλληψη ενός υπόπτου.

«Η επίθεση εναντίον του Πέτερ Ρ. ντε Βρις είναι σοκαριστική και αδιανόητη, είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και κατά συνέπεια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας και για το κράτος του δικαίου μας», είπε ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, μετά την επίθεση.

Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο δημοσιογράφος δέχθηκε πέντε σφαίρες, η μία εκ των οποίων στο κεφάλι. Η επίθεση νωρίς το βράδυ αφότου είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Πέτερ Ντε Βρις είναι ένας από τους πλέον γνωστούς ερευνητικούς δημοσιογράφους της Ολλανδίας και είχε δεχθεί απειλές στο παρελθόν από εγκληματίες του υποκόσμου.

Στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Het Parool ανέφερε, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ότι ο Ντε Βρις πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Σε φωτογραφίες και βίντεο από τη σκηνή του περιστατικού φαίνεται ο δημοσιογράφος ακίνητος στο έδαφος με πολλούς ανθρώπους συγκεντρωμένους γύρω του.

Ο Ντε Βρις ήταν διάσημος στην Ολλανδία, γνωστός για την ερευνητική του δουλειά, έπειτα από την απαγωγή το 1983 του μεγιστάνα της μπύρας, Φρέντι Χάινεκεν.

Ο Ολλανδός ρεπόρτερ έγινε γνωστός στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις έρευνές του σχετικά με την την εξαφάνιση της έφηβης Νάταλι Χολογούεϊ το 2006.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ