ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Το Τόκιο «μάντης κακών» για τους θερμούς Ολυμπιακούς του μέλλοντος

Κλιματική αλλαγή: Το Τόκιο «μάντης κακών» για τους θερμούς Ολυμπιακούς του μέλλοντος
AP Photo/Charlie Riedel

Η οργανωτική επιτροπή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου προβάλλει το Τόκιο 2020 ως τους πιο «πράσινους» ολυμπιακούς αγώνες που έχουν διοργανωθεί ποτέ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που «πνίγουν» το Τόκιο μπορεί να είναι ο προάγγελος της για το πώς θα είναι στο μέλλον οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως λένε οι ειδικοί, προτρέποντας μια επανεξέταση έτσι ώστε αυτοί να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται γρήγορα.


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, λόγω της πανδημίας της COVID-19, με τους διοργανωτές να απαγορεύουν τους θεατές από τα γήπεδα και να επιβάλλουν ένα σωρό μέτρα για να αποτρέψουν τον κορονοϊό.

Ενώ οι ανησυχίες για την COVID-19 έχουν επισκιάσει άλλες ανησυχίες, η ζέστη και η υγρασία της Ιαπωνίας - όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου - δείχνουν πως οι μελλοντικοί Αγώνες θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

«Το Τόκιο 2020 θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικούς πιο θερμούς Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλους θερινούς αθλητικούς αγώνες» δήλωσε η Γιούρι Χοσοκάβα, ειδική στον αθλητισμό και τους κινδύνους θερμότητας στο ιαπωνικό πανεπιστήμιο Waseda.

«Πριν από τους Αγώνες, πολλοί αθλητές σε όλο τον κόσμο έχουν προπονηθεί υπό συνθήκες έντονης ζέστης για να εγκλιματίσουν το σώμα τους στο περιβαλλοντικό στρες που θα βιώσουν στο Τόκιο» είπε στο Reuters.

Associated Press

Η μέση ετήσια θερμοκρασία του Τόκιο αυξήθηκε κατά 2,86 βαθμούς Κελσίου από το 1900, περίπου τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,96 βαθμών Κελσίου, όπως αναφέρει η Βρετανική Ένωση Βιώσιμου Αθλητισμού.

Η Χοσοκάβα είπε ότι ορισμένα νέα μέτρα μετριασμού της θερμότητας, όπως η επιτόπια ιατρική θεραπεία για σοβαρή θερμοπληξία, που υποκινήθηκε για το Τόκιο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του καλύτερου ανταγωνισμού σε καταπιεστική ζέστη.

Η παρακολούθηση πολλών υπαίθριων αθλημάτων είναι πλέον επίτευγμα, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει έντονη βροχή και καύσωνα.

Οι Αγώνες του Τόκιο, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, συμπίπτουν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του έτους στην Ιαπωνία. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, μια Ρωσίδα τοξοβόλος λιποθύμησε από τη ζέστη, κατά τη διάρκεια του γύρου κατάταξης στο ατομικό γυναικών. Την Τετάρτη, ο Ρώσος τενίστας, Ντανιίλ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη, είπε ότι ένας παίκτης «μπορεί να πεθάνει» στην αφόρητη ζέστη του Τόκιο.

Το διοικητικό σώμα του αθλητισμού συμφώνησε αργότερα να καθυστερήσει τις ώρες έναρξης των αγώνων σε απάντηση παρόμοιων καταγγελιών από άλλους παίκτες.

Η πόλη, γνωστή ως κόμβος καινοτομίας, έχει επίσης αναπτύξει τεχνολογία για να μετριάσει τη θερμότητα, όπως δρόμους που αντανακλούν τη θερμότητα και πεζοδρόμια που απορροφούν το νερό για να παραμείνουν δροσερά.

Ο Μακότο Γιοκοχάρι, σύμβουλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, δήλωσε ότι τα μέτρα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα πεζοδρόμια που απορροφούν τη θερμότητα, θα μπορούσαν να έχουν μόνο «περιορισμένα» αποτελέσματα.

«Όσον αφορά αυτόν τον συνδυασμό μεταξύ θερμοκρασίας και υγρασίας, προειδοποιώ ότι το Τόκιο είναι το χειρότερο μέρος στην Ολυμπιακή ιστορία» δήλωσε ο Γιοκοχάρι, καθηγητής πράσινου πολεοδομικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ο Γιοκοχάρι, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 στο Λος Άντζελες, προέτρεψε τους διοργανωτές των επόμενων καλοκαιρινών Ολυμπιακών Αγώνων - Παρίσι το 2024 - να δράσουν νωρίς και να αντιμετωπίσουν πιθανές προκλήσεις.

Η Γαλλία γνώρισε ρεκόρ καύσωνα το 2019, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 46 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας περίπου 1.500 θανάτους. «Αν αυτό συμβεί ξανά... τότε είμαι σίγουρος ότι η κατάσταση στο Παρίσι (2024) θα γίνει ακόμη χειρότερη από το Τόκιο» δήλωσε ο Γιοκοχάρι.

Ποια είναι τα πιθανά μέτρα που πρτείνει: Χρήση σκιάς για υπαίθριες εκδηλώσεις ή μετάθεση του Μαραθωνίου τα μεσάνυχτα όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται.

Associated Press

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διαβεβαίωσε πάντως ότι θα επιδείξει «ευελιξία και την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» στον προγραμματισμό μελλοντικών εκδηλώσεων.

«Ένα ευρύ φάσμα μέτρων» λαμβάνονται από το Τόκιο για τον μετριασμό της θερμότητας, πρόσθεσε, όπως η μετακίνηση τοποθεσίας για τον Μαραθώνιο και η αλλαγή των ωρών έναρξης για άλλα αγωνίσματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ