ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Θρίαμβος της Κεντροαριστεράς στις κάλπες των δημοτικών εκλογών

Ιταλία: Θρίαμβος της Κεντροαριστεράς στις κάλπες των δημοτικών εκλογών
Ο κεντροαριστερός Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι είναι ο νέος δήμαρχος της Ρώμης AP Photo/Gregorio Borgia

Την επικράτηση της Κεντροαριστεράς σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Η κεντροδεξιά καταφέρνει να εκλέξει δήμαρχο μόνον στην Τεργέστη, ενώ στο Τορίνο και στην Ρώμη υπερισχύουν οι κεντροαριστεροί υποψήφιοι.

Την ιταλική πρωτεύουσα «κατακτά» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, επικρατώντας έναντι του κεντροδεξιού αντιπάλου του Ενρίκο Μικέτι δεν ξεπερνά το 41%, και στο Τορίνι επικρατεί ο κεντροαριστερός Στέφανο Λο Ρούσο επί τους συντηρητικού υποψηφίου Πάολο Νταμιλάνο.

Βασικής σημασίας για τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αποδείχθηκε και η υποστήριξη εκ μέρους του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και του κεντρώου υποψήφιου Κάρλο Καλέντα, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε λάβει ποσοστό 19,8%.

Ήδη από τον πρώτο γύρο είχε επανεκλεγεί ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου, ενώ στην Μπολόνια και την Νάπολη, την κούρσα για την δημαρχία κέρδισαν οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από κοινού από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τα Πέντε Αστέρια.

«Πρόκειται για μια θριαμβευτική νίκη, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε μας προσδοκία. Οι προοδευτικοί ψηφοφόροι δημιούργησαν ένα ενιαίο μέτωπο, είναι πιο μπροστά από εμάς, τους πολιτικούς» δήλωσε ο Εντρίκο Λέτα, γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επιχείρησε να δικαιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα με την χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων.

«Πρόκειται για δημάρχους που εξελέγησαν από μια μειοψηφία μειοψηφίας. Στη Ρώμη, ο νέος δήμαρχος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι εξελέγη μόλις από το 24% των εχόντων δικαίωμα ψήφου» είπε ο γραμματέας της Λέγκα.

«Πρόκειται για ήττα αλλά όχι και για πανωλεθρία» δήλωσε με τη σειρά της η Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας.

Κατά την άποψή της, η συντηρητική παράταξη «πλήρωσε» το ότι τα τρία κόμματα που την απαρτίζουν σε πολλά θέματα έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ