ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία - Δημοτικές εκλογές: Επικρατεί η Κεντροαριστερά - Ηττημένοι Λέγκα και Πέντε Αστέρια

Ιταλία - Δημοτικές εκλογές: Επικρατεί η Κεντροαριστερά - Ηττημένοι Λέγκα και Πέντε Αστέρια
AP Photo/Alessandra Tarantino

Σημαντική ώθηση προς τις εθνικές κάλπες του 2023 και το στοίχημα να φράξει το δρόμο στις ακροδεξιές δυνάμεις που κερδίζουν διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή δίνουν στην Κεντροαριστερά υπό τον Ενρίκο Λέτα οι δημοτικές εκλογές της Ιταλίας -η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο ετερόκλητος συνασπισμός υπό τον Μάριο Ντράγκι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύεται με σημαντικές νίκες σε μεγάλες ιταλικές πόλεις ήδη από τον πρώτο γύρο, τα Πέντε Αστέρια «χάνουν» τη Ρώμη και προσμετρώνται μαζί με Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στους ηττημένους των εκλογών, ενώ επιβεβαιώνεται η ανοδική τροχιά για την ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι. Σταθερή στην εκλογική της δύναμη παραμένει η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η κεντροαριστερά κατακτά από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών το Μιλάνο, τη Νάπολη και τη Μπολόνια και προσέρχεται από θέση ισχύος στην επαναληπτική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες στο Τορίνο, όπως κατέδειξαν τα exit poll και οι προβολές επί πραγματικών ψήφων, και επιβεβαιώνει η αρχική καταμέτρηση.

Ο κεντροαριστερός απερχόμενος δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα επανεκλέγεται συγκεντρώνοντας άνω του 56% των ψήφων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, ενώ επίσης από τον πρώτο γύρο επικρατούν σε Νάπολη και Μπολόνια οι Γκαετάνο Μανφρέντρι και Ματέο Λέπορε, αντίστοιχα.

Αμφότεροι κεντροαριστεροί, έχουν τη στήριξη των Πέντε Αστέρων σε μία «κιτρινο-κόκκινη συμμαχία» που ήλθε να «δοκιμαστεί» στις κάλες των δημοτικών εκλογών και την οποία ο Ενρίκο Λέτα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως «ανάχωμα» στις δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Στις πρώτες του δηλώσεις για την έκβαση του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, έκανε λόγο για νίκη, η οποία ενισχύει την Ιταλία και την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

«Η δεξιά επέλεξε λανθασμένη στρατηγική για την προεκλογική εκστρατεία της. Κέρδιζε μόνον όταν ο Μπερλουσκόνι μπορούσε να ενώσει τις διάφορες, ετερόκλητες συντηρητικές δυνάμεις της» δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, επισημαίνοντας πως «η σημερινή ψήφος αποδεικνύει ότι η προοδευτική παράταξη κερδίζει μόνον όταν διευρύνει τις συμμαχίες της».

Στην... απέναντι όχθη, ο Ματέο Σαλβίνι αναγνώρισε πως «όταν κανείς χάνει πρέπει να κάνει αυτοκριτική», την οποία ωστόσο περιόρισε στο ότι οι υποψήφιοι της Λέγκας ορίστηκαν αργά και οι ψηφοφόροι δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να τους γνωρίσουν, ενώ έκανε αναφορά και στη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες.

Χάνουν τα Πέντε Αστέρια τη Ρώμη

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων την ίδια στιγμή χάνει τη Ρώμη και το Τορίνο, και καταγράφει σημαντικές απώλειες συνολικά. Ουσιαστικά οι «πεντάστεροι» δεν εκλέγουν κανέναν δικό τους υποψήφιο και «βλέπουν» διά της... πλαγίας τη νίκη μόνο στη Νάπολη και τη Μπολόνια, όπου στήριξαν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πέντε χρόνια μετά την «κατάκτηση» της Ρώμης, σε μία νίκη-ορόσημο για τα Πέντε Αστέρια που ήλθαν να «σπάσουν» τον δικομματισμό στην Ιταλία, η Βιρτζίνια Ράτζι και το άλλοτε αντισυστημικό κίνημα οδηγήθηκε σήμερα σε εκλογική ταπείνωση στις δημοτικές κάλπες της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η απερχόμενη δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι ως όλα δείχνουν δεν περνά καν στο δεύτερο γύρο, στον οποίοι θα αναμετρηθούν ο δικηγόρος και ραδιοφωνικός παραγωγός Ενρίκο Μικέτι, ο οποίος υποστηρίζεται από την ακροδεξιά συμμαχία υπό τη Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας, και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρώην υπουργός Οικονομίας και ευρωβουλευτής.

Ο Ενρίκο Μικέτι διατηρεί το προβάδισμα με 31,2% των ψήφων και ακολουθεί ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι με 26,8%. Τρίτη έρχεται η Βιρτζίνια Ράτζι με 20,5% και έπειται ο Κάρλο Καλέντα, πρώην μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν επικεφαλής του προοδευτικού κόμματος Δράση.

Ο 55χρονος Ενρίκο Μικέτι, φαβορί για τη δημαρχία της Ρώμης, αυτοπροσδιορίζεται ως ένας «παλιός ψηφοφόρος της Χριστιανοδημοκρατίας» που τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγίσει την ακροδεξιά υπό την Τζόρτζια Μελόνι.

Οι ραδιοφωνικές του εκπομπές είναι ένα κράμα από αναφορές σε αθλητικά θέματα και λογύδρια για την αρχαία Ρώμη -γεγονός που δεν ξέφυγε τελικά της προσοχής της ακροδεξιάς της Μελόνι.

Μέχρι πριν τέσσερις μήνες, όταν επελέγη ως υποψήφιος για τη δημαρχία, ουδείς τον γνώριζε. Ο άνθρωπος που σήμερα θεωρείται φαβορί για το Καπιτώλιο ήταν ουσιαστικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, και δεν είναι τυχαίο το σύνθημα «Ποιος Μικέτι;» (Michetti chi?) που επέλεξε, θέλοντας να μετατρέψει σε σημείο δύναμης την αδυναμία του.

Η «κατάκτηση» της Ρώμης το 2016 από το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων αποτέλεσε ορόσημο στο κύμα λαϊκισμού που σάρωσε την Ιταλία την περασμένη δεκαετία για να φθάσει τελικά το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο -που έχει «περάσει» σήμερα στον Τζουζέπε Κόντε- να εισέλθει σε εθνική κυβέρνηση, το 2018.

Έκτοτε, ωστόσο, η υποστήριξη προς τα Πέντε Αστέρια ακολούθησε αντίστροφη πορεία, ενώ η Βιρτζίνια Ράτζι εξελίχθηκε σε μία εξαιρετικά αντιδημοφιλή δήμαρχο, αντιμέτωπη με κατηγορίες για ανικανότητα και στην καλύτερη περίπτωση απειρία, αδυνατώντας να δώσει λύσεις στα «αιώνια» προβλήματα της «Αιώνιας Πόλης».

Κρίση των απορριμμάτων, κυκλοφοριακό, ατμοσφαιρική ρύπανση, στεγαστικό, εσχάτως ακόμη και... αγριόχοιροι να περιδιαβαίνουν στην ιταλική πρωτεύουσα, «χρεώνονται» ως αποτυχίες στη δήμαρχο που ανέλαβε πέντε χρόνια πριν με το σύνθημα ότι θα φέρει «άνεμο αλλαγής».

Όμως, το διακύβευμα στην κάλπη της Ρώμης ξεπερνά κατά πολύ το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Ράτζι. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δοκιμασία στην οποία προσήλθε ο ο Τζουζέπε Κόντε μετά την ανάληψη των ηνίων των Πέντε Αστέρων τον Αύγουστο, αφότου είχε ηγηθεί, τυπικά ως ανεξάρτητος, δύο κυβερνήσεων με τη συμμετοχή του Κινήματος.

Ο ίδιος ο Κόντε παραμένει δημοφιλής, εξ ου και ρίχτηκε στο πλευρό της Βιρτζίνια Ράτζι σε πλήθος προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Χάνοντας όμως την πρωτεύουσα, το εκλογικό του ντεμπούτο «ραγίζει» και η υπαρξιακή κρίση των Πέντε Αστέρων ίσως και να αποδειχθεί μη αναστρέψιμη.

Η Βιρτζίνια Ράτζι σαφώς δεν «πλήρωσε» στις κάλπες της Ρώμης μόνο τα δικά της πεπραγμένα, αλλά και την απογοήτευση ένθερμων ψηφοφόρων των Πέντε Αστέρων που είδαν το άλλοτε αντισυστημικό κόμμα να «συνθηκολογεί» και να συμβιβάζεται συνάπτοντας συμμαχίες με ορκισμένους εχθρούς του. Πρώτα να εισέρχεται σε κυβέρνηση μαζί με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (που επίσης κινήθηκε προς το μετριοπαθέστερο... αποτινάσσοντας τον «Βορρά» από τον τίτλο της) και έπειτα να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι «δίπλα» στην Forza Italia του Μπερλουσκόνι.

«Φθίνει» η Λέγκα - Ο «υπόγειος» πόλεμος της ακροδεξιάς

Στο πολιτικό τοπίο της Ιταλίας, ακροδεξιά κόμματα διαδραματίζουν πλέον καίριο ρόλο τόσο εντός, όσο και εκτός κυβέρνησης. Εντός, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και εκτός τα «Αδέλφια της Ιταλίας» υπό την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ουσιαστικά αποτελεί πλέον την κυρίαρχη δύναμη της αντιπολίτευσης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την βλέπουν σε τροχιά να καταστεί μελλοντικά ακόμη και πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Τα ποσοστά για τα «Αδέλφια της Ιταλίας» αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια -γεγονός που επιβεβαιώνεται στις δημοτικές κάλπες- με την 44χρονη Μελόνι να έχει επιχειρήσει να εμφανίσει μία πιο «αποδεκτή» εθνικιστική πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να έχει απομακρυνθεί από φρασεολογία όπως «Πρώτα η Ιταλία και οι Ιταλοί», την οποία ενστερνίζονται φασιστικά ιταλικά κινήματα όπως η Casa Pound και η Forza Nuova.

Η επιτυχία της έρχεται σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι ειδικά αφότου ο τελευταίος αποδέχθηκε τη συμμετοχή της Λέγκας στην κυβέρνηση Ντράγκι, παρά τους δημόσιους εναγκαλισμούς.

AP Photo/Andrew Medichini

Η παράταξη της Μελόνι είναι η μόνη που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και με το «όχι» στον Ντράγκι καρπώνεται ψήφους τόσο από τη Λέγκα, όσο και από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

«Η ψηφοφορία της Ρώμης θα φέρει εν τέλει στην επιφάνεια τον υπόγειο πόλεμο μεταξύ των Σαλβίνι και Μελόνι, διότι αν και υποστηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, κάθε κόμμα κατεβαίνει αυτόνομα έτσι όλα θα καταλήξουν στο να ζυγίσουν το μερίδιο της εξουσίας που τους αναλογεί και να δουν εάν τελικά η δεξιά συμμαχία αποβαίνει σε βάρος τους» σχολίαζε ο Τζοβάνι Ορσίνα του Πανεπιστημίου LUISS στη Ρώμη πριν τις κάλπες.

Πλέον, με τη Λέγκα στους ηττημένους της δημοτικής κάλπης, και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν ήδη λόγο για αναδυόμενη κρίση στο εσωτερικό της, μένει να αποδειχθεί η δυναμική και οι νέες ισορροπίες που μπορεί να προκύψουν στις σχέσεις με την Τζόρτζια Μελόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ