ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Πράσινο φως» για υποστηριζόμενη αυτοκτονία ενός τετραπληγικού

Ιταλία: «Πράσινο φως» για υποστηριζόμενη αυτοκτονία ενός τετραπληγικού
Εικόνα από νοσοκομείο της Ιταλίας AP Photo/Gregorio Borgia

Το ιταλικό σύστημα υγείας της περιφέρειας Μάρκε, με πρωτεύουσα την Ανκόνα, έδωσε «πράσινο φως» στην «υποστηριζόμενη αυτοκτονία» ενός τετραπληγικού.

Ο συγκεκριμένος ασθενής, που τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν συμβατικά «Μάριο», είναι πρώην οδηγός φορτηγού.

Εδώ και δέκα χρόνια, εξαιτίας τροχαίου, είναι τετραπληγικός, έχει παραλύσει όλο του το σώμα.

Η «επιτροπή βιοηθικής» του ιταλικού συστήματος υγείας βασίστηκε σε απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, βάσει της οποίας η «ιατρικά υποστηριζόμενη αυτοκτονία»μπορεί να επιτραπεί εφόσον υπάρχει ξεκάθαρη βούληση του ασθενή, η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη και οι πόνοι του αφόρητοι.

«Νιώθω σαν να μου αφαίρεσαν ένα βάρος», δήλωσε ο Μάριο στους συγγενείς του, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Η Ιταλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας η οποία έγινε η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ευθανασία, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Ο νόμος στην Ισπανία προβλέπει ότι όποιος «πάσχει από μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια» ή έχει «χρόνιους πόνους που τον καθιστούν ανίκανο» μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για να πεθάνει και άρα να αποφύγει «τον αφόρητο πόνο».

Ωστόσο περιέχει και αυστηρούς όρους: το άτομο, Ισπανός ή κάτοικος Ισπανίας, πρέπει να «έχει πλήρη συνείδηση» όταν λαμβάνει την απόφαση να πεθάνει, ενώ το αίτημά του πρέπει να γίνεται γραπτώς «χωρίς εξωτερική πίεση» και να επαναληφθεί 15 ημέρες αργότερα.

Ο γιατρός μπορεί να απορρίψει το αίτημα, αν εκτιμήσει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια ή ότι ο ασθενής δεν έχει πλήρη συνείδηση. Εξάλλου το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και από δεύτερο γιατρό και να λάβει το πράσινο φως από επιτροπή.

Ο νόμος διχάζει την κοινή γνώμη στην Ισπανία και προκάλεσε την αντίθεση των κομμάτων της δεξιάς και της καθολικής εκκλησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ