ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Μποτσoυάνα: Ο ΠΟΥ την ονόμασε «Όμικρον» - Παγκόσμια ανησυχία για το νέο ιικό στέλεχος

Μετάλλαξη Μποτσoυάνα: Ο ΠΟΥ την ονόμασε «Όμικρον» - Παγκόσμια ανησυχία για το νέο ιικό στέλεχος
Η νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με τις χώρες - μέλη να αποφασίζουν την προσωρινή διακοπή των ταξιδίων από τη Νότια Αφρική AP Photo / Vitali Timkiv

«Παραλλαγή ανησυχίας» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη νέα μετάλλαξη Μποτσουάνα, δίνοντάς της το όνομα «Όμικρον».

Την ίδια ώρα η νέα παραλλαγή που μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με τις χώρες - μέλη να αποφασίζουν την προσωρινή διακοπή των ταξιδίων από τις χώρες της Νότιας Αφρικής.

Ο ΠΟΥ από την πλευρά του, εκφράζοντας και το μέγεθος ανησυχίας, έδωσε στην παραλλαγή B.1.1.529 την ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

«Μπλόκο» της ΕΕ στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική

Νωρίτερα, στην προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική όπου εντοπίστηκε η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη Μποτσουάνα, συμφώνησαν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική και συγκεκριμένα από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσηςνα σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής έκανε γνωστή νωρίτερα σήμερα, μέσω Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Της ανάρτησης Φον ντερ Λάιεν είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις χωρών όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τις πτήσεις τους από νοτιοαφρικανικές χώρες εξαιτίας της ανησυχία για περαιτέρω μετάδοση της ανησυχητικής μετάλλαξης.

Επίσης η Ισπανία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, ενώ η Γερμανία αποφάσισε να κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα πηγή του υπουργείου Υγείας που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Ταξιδιωτικούς περιορισμούς από χώρες της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσαν επίσης, Κύπρος και Ελβετία.

Οι αποφάσεις στην Ελλάδα για τη «μετάλλαξη Μποτσουάνα»

Νωρίτερα σήμερα, 26 Νοεμβρίου το ελληνικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ.

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες».

ΗΠΑ: Εξετάζονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή απαγόρευσης των πτήσεων από τις χώρες της νότιας Αφρικής αποτελεί πιθανότητα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν στοιχεία για την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2.

«Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κάνουμε ό,τι έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο, να αποκλείσουμε τα ταξίδια από την Νότια Αφρική και συναφείς χώρες», δήλωσε ο δρ Φάουτσι στο CNN.

«Αυτό είναι βεβαίως κάτι που σκεφτόμαστε και κάνουμε ετοιμασίες για να εφαρμόσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των Αμερικανών. Αλλά θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει βάση για να γίνει αυτό», είπε.

«Είναι προφανές ότι μόλις βρούμε περισσότερες πληροφορίες θα λάβουμε μία απόφαση το ταχύτερο δυνατόν».

Μαρόκο-Σαουδική Αραβία διακόπτουν τις πτήσεις

Το Μαρόκο ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε επίσης τις πτήσεις της από και προς αυτές τις επτά χώρες, για τον ίδιο λόγο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Το πρακτορείο MAP του Μαρόκου διευκρίνισε ότι η απόφαση των αρχών αφορά και τους ταξιδιώτες που πέρασαν τράνζιτ από τις επτά χώρες.

Λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, το Μαρόκο είχε ήδη αποφασίσει την Πέμπτη να διακόψει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, από αυτήν την Κυριακή, ενώ τον περασμένο μήνα ανεστάλησαν επίσης οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, ήρθη η απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Ρωσία.

Νότια Αφρική: Αδικαιολόγητοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα επιβεβαίωσε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή ίσως να είναι πιο μεταδοτική, όμως χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την απόφαση άλλων χωρών να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός τόνισε ότι η Νότια Αφρική ενεργεί με διαφάνεια και ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι αντίθετες με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τόνισε ότι δεν θα σκεφτόταν καν να μην μοιραστεί πληροφορίες για παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού στο μέλλον, αφού αυτό γίνεται για «το παγκόσμιο καλό», όπως είπε.

Ο Φαάλα πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών λόγω της παραλλαγής αυτής. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όμως οι ακριβείς περιορισμοί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής, ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, τόνισε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 εξαπλώθηκε σε 53 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε.

«Επομένως, δεν βοηθά πραγματικά να κλείνουμε τα σύνορα… Πρέπει να βρούμε λύσεις για αυτήν την παραλλαγή μαζί. Και μέρος αυτού σημαίνει να μην αντιδρούμε με υπερβολή» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας «αντίδραση πανικού», αν και κατανοητή, την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ