ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητώντας το πετρέλαιο: Μετά τις ρωσικές απειλές… η Βενεζουέλα;

Αναζητώντας το πετρέλαιο: Μετά τις ρωσικές απειλές… η Βενεζουέλα;
Ένα παιδί, ντυμένο ως Super Bigote (σ.σ. «Σούπερ Μουστάκης»), ήρωας βασισμένος στον πρόεδρο της χώρας Μαδούρο, τρέχει στο Καράκας. Θα καταφέρει άραγε ο ήρωας Μαδούρο να κάνει το ενεργειακό θαύμα; AP Photo/Matias Delacroix

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ενεργειακή ένδεια των χωρών της δύσης (εκτός ίσως από εκείνες που εισβάλουν κατά γειτονικών χωρών τους).

Με τους Ρώσους να απειλούν ότι θα κλείσουν την ενεργειακή στρόφιγγα στις μη φιλικές χώρες, η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας θα μπορούσε να είναι μια απρόσμενη συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μπει σφήνα μεταξύ της Μόσχας και του πλούσιου σε πετρέλαιο συμμάχου της.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι συμφώνησε πάνω σε μια ατζέντα για μελλοντικές συνομιλίες με μια αμερικανική αντιπροσωπεία που συνάντησε το Σάββατο. Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και χρόνια, αναφέρει το Reuters.

Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συζήτησαν τη χαλάρωση των πετρελαϊκών κυρώσεων στη χώρα της Νότιας Αμερικής, αλλά σημείωσαν μικρή πρόοδο ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

«Είχαμε μια συνάντηση, θα μπορούσα να την περιγράψω ως σεβάσμια, εγκάρδια, πολύ διπλωματική», είπε ο Μαδούρο.

Ακολουθώντας το πετρέλαιο

Αν και η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, δεν βρίσκεται καν στους 10 κορυφαίους παραγωγούς. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να καταστήσουν αποτελεσματικότερη οποιαδήποτε απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, εφόσον οι προμήθειες της Βενεζουέλας αυξάνονταν για να καλύψουν το χάσμα.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν επίσης σε συνομιλίες με το Ιράν για να επαναφέρουν την τεράστια δυνητική παραγωγή τους μετά από χρόνια κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται προς την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και όπως επισημαίνεται από το Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τελική απόφαση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο συνολικών κινήσεων προς αντιστάθμιση ενδεχόμενου εμπάργκο εξετάζει, κατά πληροφορίες του CNNi, και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ώστε να μπορέσει η τελευταία να αρχίσει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο για να καλύψει τη διεθνή αγορά.

Η Γερμανία τάσσεται κατά του ενδεχόμενου επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές ενέργειας· η βρετανική πλευρά εμφανίζεται πιο θετική αν και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε πως το ζήτημα των ενεργειακών κυρώσεων τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, διασαφηνίζοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ