ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ανέβαζε τις τιμές ακόμα και στα 300 δολάρια το βαρέλι, λέει η Μόσχα AP Photo/Michael Sohn

Ευθεία προειδοποίηση ότι μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία εάν η Δύση προχωρήσει και απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, απηύθυνε τη Δευτέρα η Ρωσία, μέσω του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αλεξάντερ Νόβακ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι στην περίπτωση που η Ευρώπη δεν θέλει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ξέρουμε πού θα κατευθύνουμε τα αποθέματά μας» ανέφερε σημειώνοντας πως ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ανέβαζε τις τιμές ακόμα και στα 300 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα ο Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε ότι η Ευρώπη σπρώχνει τη Ρωσία να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, τόνισε όμως πως το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει ακόμα τέτοια απόφαση.

«Το να αντικαταστήσει η Ευρώπη το ρωσικό πετρέλαιο θα της πάρει περισσότερο από έναν χρόνο» σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος ισχυρίστηκε πως η Ρωσία έχει πληροφορίες πως υπάρχει ουκρανικό σχέδιο σαμποτάζ σε αγωγούς μεταφοράς αερίου.

«Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην συμβεί».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία παρέχει πάνω από το 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου.

Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα, Τρίτη, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται προς την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και όπως επισημαίνεται από το Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τελική απόφαση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο συνολικών κινήσεων προς αντιστάθμιση ενδεχόμενου εμπάργκο εξετάζει, κατά πληροφορίες του CNNi, και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ώστε να μπορέσει η τελευταία να αρχίσει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο για να καλύψει τη διεθνή αγορά.

Η Γερμανία τάσσεται κατά του ενδεχόμενου επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές ενέργειας· η βρετανική πλευρά εμφανίζεται πιο θετική αν και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε πως το ζήτημα των ενεργειακών κυρώσεων τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, διασαφηνίζοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ