ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν και οι σύμμαχοί του απέναντι στη ρωσική πυρηνική επειλή

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν και οι σύμμαχοί του απέναντι στη ρωσική πυρηνική επειλή
Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες με στόχο την απομόνωση του Πούτιν Brendan Smialowski, Pool via AP

Έναν μήνα μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -ή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατά τη Μόσχα- ο Αμερικανός ηγέτης Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του θα συναντήσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τους G7 και την ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν τρόπους που θα πιέσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του.

Οι 30 μέρες πολέμου έχουν συντρίψει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας απομακρύνοντας περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους, παρότι ο στρατός της χώρας έχει αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταλάβουν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις – κλειδιά.

Οι απώλειες των στρατευμάτων του Πούτιν κρίνονται σημαντικές, με το ΝΑΤΟ να τις εκτιμά ως και 15.000, σε σημείο που η Ρωσία να στρέφεται σε μισθοφόρους στρατεύσιμους για να καλύψει τα κενά. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, που την Τετάρτη κατηγόρησαν επισήμως τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, πρόκειται να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα κατά των Ρώσων πολιτικών προσωπικοτήτων και ολιγαρχών και είναι κοντά σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

Αντιμέτωποι με την πλέον σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους στις 11 (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να καταδικάσουν με όλους τους τόνους τη Ρωσία που θέτει σε αμφισβήτηση την ασφάλεια και την ισορροπία της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει μήνυμα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και θα ενισχύσουμε τη στρατιωτική, και οικονομική μας βοήθεια στη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυραύλους και καύσιμα, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος που ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους. Υποτίμησε τη δύναμη του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που επιδεικνύουν πολύ ισχυρότερη αντίσταση από ό,τι ανέμενε», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

Έναντι της μόνιμης πλέον ρωσικής απειλής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την ανάγκη να αναδιατάξουν τη δύναμη αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, σε μακροπρόθεσμη βάση. Ως πρώτο βήμα, αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα σε άμυνα και ασφάλεια. «Υπάρχει μια νέα αίσθηση κατεπείγοντος και αναμένω ότι οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν την ανάγκη να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην άμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι η όποια χρήση χημικών θα αλλάξει δραστικά τη φύση της σύγκρουσης. «Θα είναι τυφλή παραβίαση του διεθνούς δικαίου με ευρύτατες σοβαρές συνέπειες», δήλωσε. «Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τους Συμμάχους του έναντι οποιασδήποτε απειλής», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ