ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πράκτορες της Wagner βρίσκονται στη χώρα - Έχουν σχέδιο δολοφονίας κατά του Ζελένσκι

Ουκρανία: Πράκτορες της Wagner βρίσκονται στη χώρα - Έχουν σχέδιο δολοφονίας κατά του Ζελένσκι
Ο Lubkivskyi σημειώνει ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθεί την ομάδα εντός και εκτός της Ουκρανίας και ότι αρκετοί πράκτορες της Wagner έχουν σκοτωθεί εντός της χώρας CNNi

Ανώτερος σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Άμυνας δήλωσε στο CNNi ότι η διαβόητη παραστρατιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner Group ενεπλάκη σε σχέδιο δολοφονίας κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού της χώρας.

«Ήθελαν να δολοφονήσουν την ηγεσία της Ουκρανίας: τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό μας. Αυτός ήταν ο στόχος και κάποιοι από αυτούς στάλθηκαν στην Ουκρανία», είπε ο Markian Lubkivskyi, σημειώνοντας πως τα φερόμενα σχέδια τους ανετράπηκαν.

Κατά τον ίδιο, η συνωμοσία αυτή επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας και τις ειδικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του Ζελένσκι.

«Όλα τα έγγραφα και οι απαραίτητες αποδείξεις θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Δικαστήριο», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για επιχειρησιακούς λόγους.

Η Wagner πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Έκτοτε, ανεξάρτητες έρευνες και έρευνες του CNNi έχουν δείξει ότι η παραστρατιωτική ομάδα δραστηριοποιείται στη Συρία και σε πολλές χώρες της Αφρικής.

Η οργάνωση αυτή έχει κατηγορηθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους και οργανώσεις για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιστεύεται ότι συνδέεται - και χρηματοδοτείται από - τον Yevgeny Prigozhin, έναν ολιγάρχη που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο και είναι γνωστός ως ο «σεφ» του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα.

Ο Lubkivskyi σημειώνει ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθεί την ομάδα εντός και εκτός της Ουκρανίας και ότι αρκετοί πράκτορες της Wagner έχουν σκοτωθεί εντός της χώρας.

Ο Ζελένσκι έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να μείνει στην Ουκρανία για να συντονίσει την άμυνα της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Το ηθικό του στρατού είναι πολύ υψηλό γιατί ο πρόεδρός μας είναι στο Κίεβο, ενώ και ο πρωθυπουργός και το κοινοβούλιο είναι επίσης εδώ. Υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που πολεμούν, στηρίξουμε τον ουκρανικό στρατό και αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο ίδιος.

LiveBlog: Μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία - Αντιστέκεται το Κίεβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ