ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές 2022 - Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος στη Λεπέν

Γαλλικές εκλογές 2022 - Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος στη Λεπέν
O υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς σύμφωνα με τα exit polls φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ισχυρό ποσοστό 20% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία AP Photo / Daniel Cole

«Καμία ψήφο» ζήτησε ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν να μην δώσουν στην Λεπέν, οι Γάλλοι ψηφορόροι που θα επανέλθουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 24 Απριλίου.

«Γυρίζει μια νέα σελίδα του αγώνα. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει. Συγκεντρώσαμε λαϊκό μέτωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν:

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο στην κυρία Λεπέν», είπε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Σύμφωνα με τα exit polls ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ισχυρό ποσοστό 20% και σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να αναδειχθεί ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

O Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τα exit poll μετά το κλείσιμο των καλπών, προηγείται της Μαρίν Λεπέν με 28,1% έναντι 24,5% στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα:

Γαλλικές εκλογές 2022 - Exit Polls: Στο 28,5% ο Μακρόν- 24,2% η Λεπέν- 20,2% ο Μελανσόν στον α' γύρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ