ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές 2022 - Exit Polls: Στο 28,5% ο Μακρόν- 24,2% η Λεπέν- 20,2% ο Μελανσόν

Γαλλικές εκλογές 2022 - Exit Polls: Στο 28,5% ο Μακρόν- 24,2% η Λεπέν- 20,2% ο Μελανσόν
AP Photo / Jean-Francois Badias

Σύμφωνα με τα exit poll μετά το κλείσιμο των καλπών, o Εμανουέλ Μακρόν προηγείται της Μαρίν Λεπέν με 28,1% έναντι 24,5% στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το ίδιο exit poll o Ζαν Λικ Μελανσόν ακολουθεί με 20,4%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Μακρόν και Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Έκκληση Μακρόν για απομόνωση της Άκρας Δεξιάς

Τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι τον στήριξαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, απηύθυνε εν μέσω επευφημιών από τους οπαδούς του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους αλλά και τους συνυποψηφίους του και εκείνους που σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις τους θα τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο, ενώ ζήτησε από τους Γάλλους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν για να εμποδίσει την ακροδεξιά να πάρει την εξουσία.

«Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν πίσω μας», είπε σημειώνοντας ότι ελπίζει να πείσει αυτούς που δεν ψήφισαν ή που ψήφισαν ακραίους υποψηφίους. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου, όσους εσάς, πάνω από 36 εκατ. που συμμετείχατε σε αυτό το καταπληκτικό δικαίωμα της ψήφου. Ευχαριστώ όλους όσους στήριξαν την υποψηφιότητα μου. Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει».

«Όλοι μαζί θα φέρουμε αυτό το όραμα ανεξαρτησίας και σταθερότητας. Να ευχαριστήσω όλους όσους τα τελευταία χρόνια δώσατε τόσα πολλά σε όλη τη Γαλλία, με τη δουλειά σας τα ξενύχτια σας».

«Σας καλώ να υπερβείτε κάθε διαφορά με τους αντιπάλους μας για να συσπειρωθούμε για ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα υπέρ της χώρας μας», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαριστώντας τους συνυποψηφίους, τον καθένα ονομαστικά που δήλωσαν ότι θα τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο.

Στηρίζει Μακρόν η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό

Θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο όπως ανακοίνωσε η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.

Στηρίζει Μακρόν η Βαλερί Πεκρές - Μελανσόν: Ούτε μια ψήφος στη Λεπέν

Η υποψήφια των συντηρητικών Βαλερί Πεκρές που δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο, σε ομιλία της μετά τα exit poll, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Είπε ότι η ακροδεξιά δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην εξουσία, αλλά ότι ο γαλλικός λαός «έπρεπε να πει όχι στον εξτρεμισμό», σύμφωνα με το BBC.

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν που φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό στο 20% παρακίνησε τους ψηφορόρους να μην δώσουν «ούτε μία ψήφο στη Λεπέν».

«Γυρίζει μια νέα σελίδα του αγώνα. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει. Συγκεντρώσαμε λαϊκό μέτωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν:

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο στην κυρία Λεπέν».

«Ψήφος στον Μακρόν»

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων και των Κομμουνιστών στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Αυτοί οι υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές μαζί με την Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και τη Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Πανηγυρισμοί στα εκλογικά κέντρα Μακρόν και Λεπέν

Με πανηγυρισμούς έκαναν δεκτά τα αποτελέσματα των exit poll στο επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και της Μαρίν Λεπέν όπου περίμεναν παγωμένες σαμπάνιες.

Σε δηλώσεις της η Μαρίν Λεπέν τόνισε μεταξύ άλλων:

«Να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα εκατομμύρια των Γάλλων με μετριοφροσύνη, για μια νέα ελπίδα. Οι δυνάμεις ανόρθωσης της χώρας θα σταθούμε όρθιες και θα αποκαταστήσουμε την κυριαρχία της Γαλλίας και την ανεξαρτησία των Γάλλων».

Το exit poll βελγικής εφημερίδας

Νωρίτερα σύμφωνα με exit poll που επικαλούνταν η βελγική εφημερίδα «La Libre», έδειχνε τον απερχόμενο γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν σε μια μάχη στήθος με στήθος με ποσοστά 24,7% και 23,5% αντίστοιχα. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν εμφανιζόταν να συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

Ωστόσο σύμφωνα με τα exit poll στη Γαλλία φαίνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει αρκετή απόσταση από την Μαρίν Λεπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ