ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένα Έθνη: Το βρετανικό σχέδιο για αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία

Ηνωμένα Έθνη: Το βρετανικό σχέδιο για αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία
O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις εξαιτίας αυτού του σχεδίου AP Photo/Matt Dunham, Pool

Η συμφωνία που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στην χώρα στην Ρουάντα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς νόμου, αποφάνθηκε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι η απόπειρα «μετακίνησης της ευθύνης» στις αιτήσεις για καθεστώς πρόσφυγα είναι «απαράδεκτη».

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι πιστεύει ότι το σχέδιο συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

Η συμφωνία με τη Ρουάντα, την οποία θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία με 120 εκ. λίρες (144 εκ. ευρώ) και ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα, προβλέπει ότι οι μετανάστες -των οποίων δεν διευκρινίζεται ούτε η εθνικότητα ούτε ο τρόπος άφιξής τους στο βρετανικό έδαφος- θα «ενσωματωθούν στις κοινότητες σε όλη τη χώρα», βάσει της ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα.

«Είναι απάνθρωπο»: Έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία

Το σχέδιο αυτό του Λονδίνου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι είναι «απάνθρωπο», ενώ η αντιπολίτευση έκρινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης μετά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε επειδή παρέστη σε γιορτή γενεθλίων εν μέσω lockdown.

Αν και ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να ελέγξει τη μετανάστευση, ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία διασχίζοντας τη Μάγχη τριπλασιάστηκε το 2021.

Επιθυμώντας να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να προσελκύσει ψηφοφόρους ο Συντηρητικός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του προσπαθούσαν επί μήνες να συνάψουν συμφωνίες με τρίτες χώρες προκειμένου να στέλνουν εκεί τους μετανάστες μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους. Η Γκάνα, μία από τις χώρες που ακούστηκε ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βρετανία για το θέμα, το διέψευσε κατηγορηματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ