ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πληρώσει τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας παγκοσμίως

Πούτιν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πληρώσει τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας παγκοσμίως
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδύνατο να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο (Alexander Nemenov/Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι με το να εγκαταλείψει τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η Ευρώπη κινδυνεύει να πληρώσει τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας στον κόσμο, προσθέτοντας ακόμα πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδύνατο να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλα αυτά οδηγούν σε πληθωρισμό, αλλά αντί να παραδεχτούν τα δικά τους λάθη, αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ανθρώπους της πετρελαιοβιομηχανίας.

«Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν εντελώς τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και είναι επίσης προφανές ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπου το μερίδιο των ρωσικών υδρογονανθράκων είναι ιδιαίτερα υψηλό, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν την ενέργειά μας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση «και οι δηλώσεις για πλήρη παραίτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – την οποία η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση- στα τέλη Φεβρουαρίου, επιβλήθηκαν από τη Δύση για πολιτικούς λόγους.

Σε αδιέξοδο η ΕΕ για το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Σημειώνεται ότι η ΕΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο για το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω της στάσης της Ουγγαρίας, με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ να στέλνει το μήνυμα πως πρέπει να πιέσουν την Βουδαπέστη.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατ. ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η Ένωση σε 2 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να επιτύχει συναίνεση για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο, με την Ουγγαρία να «ηγείται» των ενστάσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπάθησαν να πιέσουν δημόσια την Ουγγαρία να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, με τη Λιθουανία να δηλώνει ότι το μπλοκ «κρατείται σε ομηρεία από ένα κράτος-μέλος».

Η απαγόρευση των εισαγωγών αργού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου θα μπορούσε να είναι η πιο σκληρή κύρωσή της ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικής ενέργειας, δήλωσε ότι επιθυμεί συμφωνία για την έγκριση του εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο πρότεινε να διαρκέσει για χρόνια.

Ωστόσο, η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ, έχει δηλώσει ότι επιζητεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ένωση για να μετριάσει το κόστος της απώλειας του ρωσικού αργού. Η ΕΕ χρειάζεται και τα 27 κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στο εμπάργκο για να προχωρήσουν οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε πως εάν η ΕΕ συνεχίσει τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία θα «πληρώσει διπλά» τον πόλεμο, καθώς κατ’ αυτόν θα «χρηματοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή, την επίθεση και τις φρικαλεότητές της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ