ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Χάιλαντ Παρκ: Ο 21χρονος είχε περάσει τους ελέγχους για άδεια οπλοκατοχής

Επίθεση στο Χάιλαντ Παρκ: Ο 21χρονος είχε περάσει τους ελέγχους για άδεια οπλοκατοχής
Ερωτήματα για τη νομοθεσία στο Ιλινόι που του έδωσε άδεια οπλοφορίας AP Photo/Nam Y. Huh

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για τον 21χρονο που φέρεται να δολοφόνησε τους επτά ανθρώπους στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ, στο Σικάγο. Όπως ανακοίνωσαν αξιωματικοί φαίνεται πως πέρασε τους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία του Ιλινόι για την οπλοκατοχή.

Μετά την αποκάλυψη αυτή εγείρονται ερωτήματα για την επάρκεια της νομοθεσίας, παρά το γεγονός ότι ένας εισαγγελέας εξήρε το σύστημα χαρακτηρίζοντάς το «ισχυρό» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε την απαγγελία επτά κατηγοριών για ανθρωποκτονία εναντίον του Ρόμπερτ Κρίμο.

Ο Κρις Κόβελι από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Λέικ είχε επισημάνει νωρίτερα χθες ότι ο Κρίμο αγόρασε νόμιμα συνολικά πέντε όπλα, περιλαμβανομένου αυτού που χρησιμοποίησε εναντίον του πλήθους στην παρέλαση, παρά το γεγονός ότι δύο φορές στο παρελθόν οι δυνάμεις της τάξης είχαν υποπτευθεί ότι ενδέχεται να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους.

Η πρώτη φορά ήταν τον Απρίλιο του 2019 όταν έγινε μία κλήση στην αστυνομία, σύμφωνα με την οποία ο Κρίμο προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αφού απείλησε μέλη της οικογένειάς του ότι «θα τους σκοτώσει όλους», η αστυνομία έσπευσε στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τον Κόβελι, στο δεύτερο περιστατικό οι αστυνομικοί κατέσχεσαν από το σπίτι του Κρίμο στο Χάιλαντ Παρκ 16 μαχαίρια και ένα σπαθί. Ωστόσο δεν τον συνέλαβαν καθώς δεν είχαν βάσιμη αιτιολογία για να το πράξουν.

«Δεν έγινε επίσημη καταγγελία από κανένα από τα θύματα», εξήγησε.

Αργότερα χθες σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η αστυνομία της πολιτείας του Ιλινόι ανέφερε ότι είχε λάβει ενημέρωση από το αστυνομικό τμήμα του Χάιλαντ Παρκ, σύμφωνα με την οποία ο Κρίμο αποτελεί «ξεκάθαρο και ενεργό κίνδυνο» μετά τις απειλές που είχε εξαπολύσει εναντίον των συγγενών του το 2019.

Εκείνη την περίοδο ο Κρίμο δεν είχε στην κατοχή του κάρτα «ταυτοποίησης ιδιοκτήτη πυροβόλου όπλου» (FOID), ούτε είχε υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει.

Εξάλλου η αστυνομία της πολιτείας πρόσθεσε ότι ούτε οι συγγενείς του ούτε κάποιος άλλος «υπέβαλαν μήνυση» εναντίον του αλλά και δεν «προσέφεραν πληροφορίες για τις απειλές (που είχαν δεχθεί) ή για την ψυχική υγεία (του Κρίμου) ώστε οι δυνάμεις επιβολής της τάξης να μπορέσουν να αναλάβουν περαιτέρω δράση».

Τρεις μήνες αργότερα, σε ηλικία 19 ετών, ο Κρίμο υπέβαλε αίτηση για να αποκτήσει την FOID. Επειδή δεν είχαν υποβληθεί μηνύσεις εναντίον του, δεν υπήρχαν λόγοι να απορριφθεί η αίτησή του, εξήγησε η πολιτειακή αστυνομία.

Ο Κρίμο πέρασε τέσσερις ελέγχους το 2020 και το 2021 για την απόκτηση άδειας οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με την πολιτειακή αστυνομία, το μόνο παράπτωμα που βρέθηκε στο ιστορικό του Κρίμο ήταν η παράνομη κατοχή καπνού το 2016. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αστυνομικοί που πήγαν στο σπίτι της αστυνομίας μετά τις απειλές που εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο του 2019 ρώτησαν τον Κρίμο «αν αισθάνεται ότι θα βλάψει τον εαυτό του ή άλλους» και αυτός απάντησε «όχι».

Παράλληλα ο πατέρας του είχε δηλώσει ότι τα μαχαίρια που εντοπίστηκαν στο σπίτι ήταν δικά του, με αποτέλεσμα η αστυνομία να του τα επιστρέψει το ίδιο απόγευμα.

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Σημειώνεται πως για επτά δολοφονίες κατηγορείται ο ύποπτος που συνελήφθη για την πολύνεκρη επίθεση .

Εάν κριθεί ένοχος, ο 21χρονος Ρόμπερτ Κρίμο, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμία πιθανότητα αποφυλάκισής του υπό όρους, τόνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Λέικ, Έρικ Ράινχαρτ. «Αυτές δεν είναι παρά οι πρώτες από τις πολλές κατηγορίες σε βάρος του κ. Κρίμο», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο νεαρός κατηγορείται πως άνοιξε πυρ με τουφέκι από ταράτσα εμπορικού καταστήματος εναντίον πλήθους ανθρώπων που παρακολουθούσαν μαθητική παρέλαση, μετατρέποντας τη γιορτή της ανεξαρτησίας της Αμερικής σε εθνική τραγωδία.

Ο «Μπόμπι» Κρίμο θα παραμείνει προφυλακισμένος χωρίς δυνατότητα απελευθέρωσής του υπό περιοριστικούς όρους, πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Η πρώτη του εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου θα γίνει εντός της ημέρας.

Η τραγωδία στην πολιτεία Ιλινόι εκτυλίχθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το σοκ της πρόσφατης σειράς μακελειών με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Νωρίτερα εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του νεαρού που σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο στους κατοίκους της πόλης των περίπου 30.000 κατοίκων, που βρέχεται από τη λίμνη Μίσιγκαν.

Οι αρχές δημοσιοποίησαν εξαρχής φωτογραφία του νεαρού λευκού με αποστεωμένο πρόσωπο στο οποίο διακρίνονται διάφορα τατουάζ.

Ο 21χρονος είχε χαρακτηριστεί «οπλισμένος και πολύ επικίνδυνος» από εκπρόσωπο της αστυνομίας.

City of Highland Park Police Department via AP

Έπειτα από σύντομη καταδίωξη του αυτοκινήτου του, ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να συμβεί το παραμικρό», είπε στον Τύπο ο Λου Τζόγκμεν, αρχηγός της αστυνομίας στο Χάιλαντ Παρκ.

Ο νεαρός είχε παρουσία σε διάφορους ιστότοπους, όπου αυτοσυστηνόταν ως μουσικός του Σικάγου με το ψευδώνυμο «Awake the rapper».

Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Κατά τη διάρκεια του εντοπισμού του, οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, ενώ κλήθηκαν επίσης ομοσπονδιακές ενισχύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ