ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στους Τόρις – Οι υποσχέσεις των οκτώ υποψηφίων και τα φαβορί

Βρετανία: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στους Τόρις – Οι υποσχέσεις των οκτώ υποψηφίων και τα φαβορί
Οι οκτώ υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία

Τις πρώτες τους ψήφους για την αντικατάσταση του απερχόμενου ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ρίχνουν σήμερα οι βουλευτές των Τόρις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη παρουσία στο κοινοβούλιο του Μπόρις Τζόνσον, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του. 

Μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων, η τελική οχτάδα ελπίζει πλέον να εξασφαλίσει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών.

Για να παραμείνουν στην κούρσα χρειάζεται να εξασφαλίσουν 30 ψήφους έκαστος.

Η ψηφοφορία θα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα, ξεκινώντας από τη 1:30 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Επιπλέον ψηφοφορίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ώστε να διαμορφωθεί η τελική δυάδα.

Τότε, περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν ανάμεσα στους δύο υποψηφίου, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, τo μεσημέρι, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και μαζί στην πρωθυπουργία, είναι τελικώς οχτώ.

Πιο συγκεκριμένα, υποψήφιοι για την ηγεσία είναι:

  • Ο Ρίσι Σούνακ – πρώην υπουργός Οικονομικών
  • Ο Τομ Τούγκενχατ – βουλευτής
  • Ο Ναντίμ Ζαχάουι – υπουργός Οικονομικών
  • Η Λιζ Τρας – υπουργός Εξωτερικών
  • Η Πένι Μόρντοντ – πρώην υπουργός Άμυνας
  • Ο Τζέρεμι Χαντ – βουλευτής, πρώην ΥΠΕΞ
  • Η Σουέλα Μπρέιβερμαν – γενική εισαγγελέας
  • Η Κέμι Μπάντενοχ – πρώην υπουργός Ισότητας

Φαβορί μεταξύ των οχτώ θεωρείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με το BBC, και ακολουθούν οι: Μόρντοντ, Τρας, Τούγκενχατ και Μπάντενοχ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς και ο βουλευτής Ρεχμάν Κρίστι, τα ονόματα των οποίων είχαν επίσης ακουστεί τις περασμένες ημέρες ως υποψήφια για την ηγεσία, τελικώς δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στην κούρσα της διαδοχής καθώς δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη των τουλάχιστον 20 βουλευτών (έκαστος) που απαιτείτο προκειμένου να περάσουν στον επόμενο γύρο των ψηφοφοριών.

Στα βήματα της Θάτσερ ο Σουνάκ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι στην περίπτωση που γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαχειριστεί την οικονομία όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην συντηρητική πρωθυπουργός, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα «The Telegraph».

«Θα μειώσουμε τους φόρους και θα το κάνουμε υπεύθυνα. Αυτή είναι η οικονομική προσέγγισή μου. Θα την περιγράψω ως μία προσέγγιση κοινής λογικής στο θατσερισμό. Πιστεύω ότι αυτό θα έπραττε και η ίδια», δήλωσε ο Σουνάκ στην εφημερίδα.

Ο Σουνάκ, είναι ένας από τους οκτώ υποψηφίους για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Μείωση φόρων έχουν προαναγγείλει και άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα. Μεταξύ αυτών ο Ναντίμ Ζαχάουι, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του οποίου συνοδεύτηκε από τη δέσμευση για φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και διατήρηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων που έθεσε σε τροχιά όταν υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ