ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Συμμαχία Πρασίνων και Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει της πρόωρης κάλπης

Ιταλία: Συμμαχία Πρασίνων και Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει της πρόωρης κάλπης
O γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα AP Photo/Andrew Medichini

Οι Ιταλοί «Πράσινοι» ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να υπογράψουν συμφωνία εκλογικής συνεργασίας με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εν όψει των πρόωρων εκλογών στις οποίες οδηγείται η χώρα την 25η Σεπτεμβρίου μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι.

Αναμένεται τώρα να εξακριβωθεί αν στη συνεργασία αυτή θα λάβει μέρος και το μικρό κόμμα της Ιταλικής Αριστεράς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ήδη συμφωνήσει εκλογική συμπόρευση με το κεντρώο κόμμα Azione (Δράση) του πρώην υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα.

Με την κεντροαριστερά θα συμμαχήσει και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το νέο του κίνημα, «Impegno Civico» (Προσπάθεια Πολιτών).

Ο Ντι Μάιο πριν από ένα μήνα εγκατέλειψε το Κίνημα Πέντε Αστέρων και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η κίνησή του αυτή προκάλεσε το «πολιτικό ντόμινο» που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, το νέο κίνημα του Ντι Μάιο στη φάση αυτή δεν ξεπερνά το 2,3% της πρόθεσης ψήφου.

«Ναυτικό αποκλεισμό» κατά των αφίξεων μεταναστών ζητά η Μελόνι

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News υπογράμμισε ότι «θα θεωρούσε μεγάλη τιμή το να καταφέρει να είναι η πρώτη Ιταλίδα που θα ηγηθεί της κυβέρνησης της χώρας».

Παράλληλα, σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό όμιλο της οικογένειας Μπερλουσκόνι, η Μελόνι ανέφερε:

«Το πρόβλημα των αφίξεων των μεταναστών στις ακτές μας πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του, με έναν 'ναυτικό αποκλεισμό', που δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια ευρωπαϊκή αποστολή που θα διαπραγματευτεί μαζί με τη Λιβύη, τη δυνατότητα να μπλοκάρονται οι φουσκωτές λέμβοι κατά την αναχώρησή τους».

Παράλληλα, η πρόεδρος των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας ζήτησε «να δημιουργηθούν hotspot στην Αφρική και να αξιολογείται από την αφρικανική ήπειρο, ποιος έχει δικαίωμα να θεωρείται πρόσφυγας και ποιος είναι παράτυπος μετανάστης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ