ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα συνεχίζει την πολιτική μηδενικής ανοχής και επιβάλλει νέα lockdown σε εκατομμύρια πολίτες

Η Κίνα συνεχίζει την πολιτική μηδενικής ανοχής και επιβάλλει νέα lockdown σε εκατομμύρια πολίτες
Τα νέα lockdown έρχονται σε μία περίοδο που αναδεικνύονται όλο και περισσότερο τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία AP Photo/Andy Wong

Δεν έχουν τέλος τα lockdown στην Κίνα, με τη χώρα να ξανακλείνει στα σπίτια του εκατομμύρια πολίτες λόγω αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση επιμένει στην σκληροπυρηνική πολιτική της για τον περιορισμό του ιού.

Τα μέτρα αφορούν πόλεις από τα νότια - Shenzhen και Guangzhou - έως το βόρειο λιμάνι Dalian, τη δυτική μητρόπολη Chengdu και τη Shijiazhuang στην κεντρική επαρχία Hebei.

Σύμφωνα με την Guardian, το lockdown στη Dalian επηρεάζει περίπου τα τρία από τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων και θα έχει αρχική διάρκεια πέντε ημερών, ωστόσο μπορεί να παραταθεί εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Και η πόλη Shenzhen, η οποία έχει 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, έκλεισε την Τρίτη τους χώρους διασκέδασης και τις αγορές και ανέστειλε μεγάλες εκδηλώσεις.

Η Guangzhou, μια πόλη σχεδόν 19 εκατομμυρίων κατοίκων, ανέφερε μόλις πέντε λοιμώξεις την Τρίτη, ωστόσο οι αρχές διέταξαν ορισμένες περιοχές σε μια συνοικία να κλείσουν τους εσωτερικούς χώρους διασκέδασης και τα εστιατόρια μέχρι το Σάββατο.

Όλα τα σχολεία θα καθυστερήσουν να ανοίξουν για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ μειώθηκαν και τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό στην περιοχή.

Τα νέα lockdown έρχονται σε μία περίοδο που αναδεικνύονται όλο και περισσότερο τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία από την αυστηρή πολιτική για τον κορωνοϊό.

Lockdown έχουν επιβληθεί σε άλλες πόλεις, όπως η Chengdu στα νοτιοδυτικά, η Shenyang στα βορειοανατολικά και η Jishui στα νοτιοανατολικά.

Σημειώνεται, πως η Κίνα κατέγραψε την Τρίτη 1.717 κρούσματα τοπικής μετάδοσης ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει αυτή τη λύση ως μη βιώσιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ