ΚΟΣΜΟΣ

Ντούντα: Τίποτα δεν δείχνει ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση

Ντούντα: Τίποτα δεν δείχνει ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση
Ο Πολωνός πρόεδρος Άντρεϊ Ντούντα (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

«Τίποτα δεν δείχνει ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση»: στο σχόλιο αυτό προχώρησε ο Πολωνός πρόεδρος Άντρεϊ Ντούντα, αναφορικά με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία χθες, Τρίτη 15/11, που άφησε πίσω του δύο νεκρούς. 

Ο Ντούντα, είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο ύποπτος πύραυλος στην Πολωνία να εκτοξεύτηκε από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

«Δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το περιστατικό με τον πύραυλο ήταν επίθεση», σημείωσε και χαρακτήρισε το συμβάν «μάλλον ένα ατυχές περιστατικό».

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Ο Ντούντα είπε ότι ήταν σε επαφή με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία χθες, Τρίτη 16/11, ήταν ουκρανικός αντιαεροπορικός S-300.

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters νατοϊκή πηγή, που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ανώνυμα.

Μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε και αυτό πως τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία μετά το πυραυλικό πλήγμα ανήκουν σε ουκρανικό αντιαεροπορικό S-300.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, επίσης, πως χθες, Τρίτη πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές ακριβείας μόνο σε ουκρανικά εδάφη και όχι πιο κοντά από απόσταση 35χλμ από τα σύνορα της Πολωνίας.

«Οι δηλώσεις διαφόρων ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών πυραύλων» στο χωριό Przewodów αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Διαβάστε επίσης: Liveblog - Θρίλερ στην Πολωνία: «Ουκρανικός ο πύραυλος» λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ