ΚΟΣΜΟΣ

Το φάσμα ανθρωπιστικής κρίσης «διώχνει» τους αμάχους από τη Χερσώνα

Το φάσμα ανθρωπιστικής κρίσης «διώχνει» τους αμάχους από τη Χερσώνα
Κάτοικοι της Χερσώνας αναγκάζονται να «καταφύγουν» στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, για να προμηθευτούν νερό για τις ανάγκες τους, παρά τους κινδύνους για τη ζωή τους AP Photo/Bernat Armangue

Στην απομάκρυνση αμάχων από απελευθερωμένες ζώνες της Χερσώνας και του Μικολάιβ προχωρούν οι ουκρανικές αρχές υπό το φόβο ότι δεν αντέξουν τον δριμύ χειμώνα.

Δεδομένων των καταστροφών που έχουν υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς τα δίκτυα ηλεκτρισμού, θέρμανσης και υδροδότησης, οι ουκρανικές αρχές καλούν τους πολίτες να μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της χώρας

Οι αρχές θα αναλάβουν τη μεταφορά, στέγαση και ιατρική περίθαλψη, εφόσον απαιτείται, των κατοίκων, επισήμανε σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Αφότου η Ουκρανία ανακατέλαβε την Χερσώνα, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αποκαλύφθηκε η οδυνηρή πραγματικότητα της καταστροφής ζωτικής σημασίας υποδομών από τις ρωσικές δυνάμεις πριν την αποχώρησή τους -σε σημείο που υπάρχουν φόβοι για την επιβίωση των κατοίκων εν μέσω του χειμώνα.

Η Ρωσία στοχεύει συνολικά ανά την Ουκρανία κρίσιμες υποδομές στο πλαίσιο τακτικής «ενεργειακού στραγγαλισμού» της χώρας, με συνέπεια πολλές περιοχές της Ουκρανίας να βυθίζονται σε κυλιόμενα μπλακ άουτ προς σταθεροποίηση του δικτύου και να γεννώνται φόβοι ακόμη και για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής κρίσης.

Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση ή νερό εξαιτίας των σφοδρών αεροπορικών επιθέσεων της Ρωσίας εδώ και εβδομάδες.

Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, διακοπές τεσσάρων ωρών ή και περισσότερο είχαν προγραμματιστεί σήμερα, Δευτέρα, σε 15 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας δικτύου Ukrenergo της Ουκρανίας.

Οι τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις είναι ότι πάνω από το 40% των ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας έχουν υποστεί ζημιές από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ο χειμώνας στην Ουκρανία είναι δριμύς, και πυκνό χιόνι έχει ήδη καλύψει το Κίεβο, και άλλες περιοχές της χώρας.

Ιδίως στη Χερσώνα, οι πολίτες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, για να προμηθευτούν νερό για τις ανάγκες τους, παρά τους κινδύνους για τη ζωή τους.

AP22319603871276.jpg
Με μπουκάλια, κουβάδες και μπιτόνια κάτοικοι της Χερσώνας αντλούν νερό από τον ποταμό ΔνείπεροAP Photo/Efrem Lukatsky

Μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ο ποταμός Δνείπερος έχει μετατραπεί σε φυσικό σύνορο, με τις ουκρανικές δυνάμεις να ελέγχουν τη δυτική και τις ρωσικές την ανατολική όχθη.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τώρα τις αμυντικές γραμμές τους κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, υπό το φόβο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα προωθηθούν βαθύτερα στην περιοχή.

Τις εβδομάδες πριν από την επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας και τη ρωσική απόσυρση, η διορισθείσα από τη Μόσχα κατοχική διοίκηση διοργάνωσε την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Χερσώνας προς ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές -σε μία κίνηση που το Κίεβο κατήγγειλε ως αναγκαστικό εκτοπισμό των αμάχων.

Σήμερα, η κατοχική διοίκηση προέτρεψε και άλλους κατοίκους να εκκενώσουν μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού που ελέγχει τώρα η Μόσχα, επικαλούμενες σκληρές μάχες στην περιοχή Κακόβσκιι της Χερσώνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ