ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο του ISIS για επίθεση με χημικά όπλα στο ξεκίνημα του Euro 2016

Σχέδιο του ISIS για επίθεση με χημικά όπλα στο ξεκίνημα του Euro 2016
Γάλλοι αστυνομικοί στο σταθμό της Μασσαλίας REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Σχέδιο επίθεσης με βομβιστές αυτοκτονίας και drones που μεταφέρουν θανατηφόρα χημικά στο ξεκίνημα του Euro 2016, ανακάλυψαν οι αρχές ασφαλείας στον υπολογιστή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ. 

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για επίθεση τζιχαντιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία βρήκε στον υπολογιστή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ -που συμμετείχε και είχε οργανωτικό ρόλο στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι- στοιχεία για σχέδιο επίθεσης στη Μασσαλία, στις 11 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Αγγλίας -Ρωσίας.

Οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το RT, κάνουν λόγο για χτύπημα με βομβιστές αυτοκτονίας, ακόμα και με drones τα οποία θα μεταφέρουν χημικά όπλα. Παρόλο που ο τρομοκράτης έχει συλληφθεί, οι αρχές πιστεύουν ότι άλλα μέλη της οργάνωσης, θα ολοκληρώσουν το σχέδιο.

Συγκεκριμένα, στο λάπτοπ του Αμπντεσλάμ βρέθηκαν φωτογραφίες και χάρτες από το ιστορικό λιμάνι της Μασσαλίας, εκεί όπου χιλιάδες φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνες την πρεμιέρα της Αγγλίας στο Euro.

Αστυνομικοί από τη Γαλλία εκφράζουν τους φόβους τους ότι οι εξτρεμιστές μπορεί να χτυπήσουν Βρετανούς φιλάθλους ακόμα και μέσα σε μπιραρίες ή μέρη διασκέδασης.

«Αυτά που μπορεί να συμβούν έξω από τις ζώνες ασφαλείας είναι που με τρομάζουν περισσότερο. Σε μπαρ που οι άνθρωποι θα πίνουν την μπίρα τους χαλαροί και ανυποψίαστοι. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές», δήλωσε επικεφαλής της βρετανικής αστυνομίας.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια με πάνω από 1.000 αστυνομικούς να φρουρούν την πόλη. «Θα είμαστε σε ετοιμότητα αυτές τις μέρες για να αποτρέψουν τυχόν επίθεση. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι η προτεραιότητα μας», τόνισε αξιωματούχος της αγγλικής αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ