ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης στους στόχους της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ισραήλ: Ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης στους στόχους της κυβέρνησης Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου παρουσίασε τα κυριότερα σημεία του προγράμματος που αναμένεται να υλοποιήσει κατόπιν της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ την Πέμπτη (29/12) AP Photo/Maya Alleruzzo

Η επέκταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αποτελεί ένα από τα κομβικότερα σημεία τους προγράμματος νέας κυβέρνησης Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ειδικότερα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παρουσίασε την Τετάρτη (28/12) τα κυριότερα σημεία του προγράμματος που αναμένεται να υλοποιήσει κατόπιν της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ την Πέμπτη (29/12).

«Ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της Γης του Ισραήλ. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει και θα προωθήσει τον εποικισμό (…) σε Γαλιλαία, Νεγκέβ, Γκολάν, Ιουδαία και Σαμάρεια», αναφέρει δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Λικούντ (το κόμμα Νετανιάχου) μετά την επίτευξη συμφωνίας με κόμματα υπερορθόξων εβραίων και της άκρας δεξιάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, ο όρος «Ιουδαία και Σαμάρεια» χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα για να περιγράψει τη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, ειδική μνεία γίνεται στις απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων του να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στις δυνάμεις ασφαλείας για τη χρήση βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου και ενσωματώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.

Πρόσωπο «κλειδί» ο υπουργός Άμυνς

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν ορισμένα πρόσωπα «κλειδιά» που αναμένεται να στελεχώσουν σημαντικές υπουργικές θέσεις.

Μεταξύ αυτών, είναι η επιλογή του Γιοάβ Γκαλάντ για τη θέση του υπουργού Άμυνας. Σημειώνεται ότι, ο Νετανιάχου είχε εμπιστευτεί τον 64χρονο στρατηγό και σε παλαιότερα κυβερνητικά σχήματα. Γόνος πολωνών εβραίων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, ο Γιοάβ Γκαλάντ είχε μακρά σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις και διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ