ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξελέγη ο Μακάρθι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Εξελέγη ο Μακάρθι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Έως ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορεί να προχωρήσει στον σχηματισμό του Κογκρέσου και την ορκωμοσία των νεοεκλεγμένων μελών του AP Photo/Alex Brandon

Μετά από την πιο μακρά διαδικασία στην ιστορία των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι εξελέγη του ως πρόεδρος της  Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατά την 15η ψηφοφορία το πρωί του Σαββάτου (7/1)

Ειδικότερα, με 216 ψήφους κατάφερε να εκλεγεί ο Κέβιν Μακάρθι έναντι του αντιπάλου του Χακίμ Τζέφρις που έχασε για μόλις 212 ψήφους, μετά από πέντε συναπτές ημέρες συνεδριάσεων, προσπαθώντας να ανατρέψει την στήριξη των «ανταρτών» της παράταξής του και τερματίζοντας μια δραματική συνθήκη στο θεσμικό status quo της χώρας.

Η καθοριστική ψήφος ήρθε μετά από πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων και μια απίστευτη ήττα για τον βουλευτή της Καλιφόρνια στον 14ο γύρο ψηφοφορίας, κατά τον οποίο, μάλιστα, ο ΜακΚάρθι και οι σύμμαχοί του είχαν εκφράσει νωρίτερα την Παρασκευή (6/1) αισιοδοξία ότι θα εξασφάλιζε επιτέλους τη θέση.

Όταν ο Χακίμ Τζέφρις «καθοδηγητής» της ομάδας που αρνείται να δώσει τη στήριξή της στον Μακάρθι, ερωτήθηκε από το CNNi αναφορικά με τις εξελίξεις δήλωσε «Ας δούμε τι πρόκειται να γίνει μόλις οι ψήφοι καταμετρηθούν»

Να σημειωθεί ότι, έως ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορεί να προχωρήσει στον σχηματισμό του Κογκρέσου και την ορκωμοσία των νεοεκλεγμένων μελών του.

Η παρούσα ψηφοφορία αποτελεί την πιο μεγάλη χρονικά τα τελευταία 164 έτη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, ο Μακάρθι έλαβε 213 και 214 ψήφους αντίστοιχα, ανακτώντας σημαντική δυναμική, αφού ανέτρεψε 15 από τους 20 αντάρτες που του αντιτάχθηκαν προηγουμένως.

Η σοβαρότερη θεσμική κρίση των ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα

Μια ομάδα σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών είχε εκτροχιάσει την προσπάθεια του Μακάρθι να γίνει πρόεδρος της Βουλής. Ο Μακάρθι συνέχισε να διαπραγματεύεται μαζί τους προτείνοντας παραχωρήσεις στην προσπάθειά του να πάρει περισσότερες ψήφους. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να απέδωσαν καρπούς, αφού κάποιοι άλλαξαν την ψήφο τους υπέρ του.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Μακάρθι είχε προβλέψει πριν από την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ότι θα σημειωνόταν «κάποια πρόοδος» αν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν εμφανίζονταν τόσο αισιόδοξοι. «Έχουμε ακόμη δρόμο», είπε ο Ραλφ Νόρμαν, που έχει αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Οι Δημοκρατικοί παρέμειναν ενωμένοι πίσω από τον Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος είχε λάβει περισσότερες ψήφους από τον Μακάρθι σε κάθε ψηφοφορία.

Ο Μακάρθι υπέστη μια σειρά από ήττες μέχρι και την τελική ψηφοφορία της Παρασκευής (5/1), έπειτα από απανωτές αποτυχημένες ψηφοφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ