ΚΟΣΜΟΣ

Στο φως το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή - Politico: «Σοβαρές ενδείξεις ενοχής»

Στο φως το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή - Politico: «Σοβαρές ενδείξεις ενοχής»
Σύμφωνα με το Politico, «η έρευνα δείχνει ότι οι εντολές δόθηκαν από τον Παντσέρι στον σύζυγο της Εύας Καϊλή» Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Tο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ που ανακάλυψαν οι βελγικές Αρχές, στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar gate, μπορεί να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», σημειώνει δημοσίευμα του Politico, αναφέροντας πως έχει στην κατοχή του το ένταλμα σύλληψης για την Εύα Καϊλή.

Στό ένταλμα σύμφωνα πάντα με το Politico διατυπώνονται «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά, καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ» αναφέρεται στο ένταλμα, σύμφωνα με το Politico.

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η Εύα Καϊλή, τηλεφώνησε στον φερόμενο ως αρχηγό, Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε ακόμα δύο βουλευτές της ΕΕ που δεν κατονομάζονται, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζώρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Politico «το έγγραφο περιγράφει ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος είναι ο Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι από το 2021. Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διεύθυνε τις επιχειρήσεις του μέσω του Παντσέρι, ενός πρώην ευρωβουλευτή που επίσης συνελήφθη και ομολόγησε σε συμφωνία για δωροδοκία βουλευτών».

«Ο υπουργός Εργασίας - αναφέρεται στο ένταλμα - φαίνεται να ήλεχγε τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμμετείχε επίσης ο Φραντσέσκο Τζόρτζι που εργαζόταν στο παρελθόν ως βοήθος του Παντσέρι και συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ένταλμα παρουσιάζει τον Τζόρτζι ως τον ενδιάμεσο κρίκο που συνέδεε τον Παντσέρι με την Καϊλή.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι εντολές δόθηκαν από τον Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορούμενης», προσθέτει, αναφερόμενος στην Καϊλή.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Πάντσερι πήγε στον Τζότζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Καϊλή και αναφέρει ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι εμφανίζεται απογοητευμένος με την Kαϊλή, επειδή μιλούσε με μια μυστηριώδη γυναίκα η οποία αναφέρεται ως «Ολλανδέζα».

«Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε στην Ολλανδέζα», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος πίστευε ότι είχε «υπερβεί τα όρια».

Το Politico αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα της «Ολλανδέζας».

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι η Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να εξοφλήσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που αγόρασε με το όνομά της, γεγονός που ποτελεί απόδειξη ότι γνώριζε τα έσοδα του συντρόφου της στο Qatargate.

«Ο Τζόρτζι και η Καϊλή, αρνούνται αμφότεροι τις κατηγορίες, όπως και το Κατάρ. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. Ένας δικηγόρος του Τζόρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεν είναι μόνο το 1,5 εκατ.»

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση — μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Κοινοβουλίου

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής δημόσιας διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους. Από αυτά 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρεται επίσης σε περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό υπολείπεται κατά πολύ των «αρκετών εκατομμυρίων» που αναφέρονται στο ένταλμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς σχετικά με την ασυμφωνία, εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών των υπόπτων που εμπλέκονται στο Qatargate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες. «Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. «Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας, το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους», ανέφερε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου.

«Το ένταλμα παρουσιάζει μια διαφορετική εκτίμηση: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής», καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ