ΚΟΣΜΟΣ

Απρέπεια Μασκ: Χλεύασε υπάλληλό του με αναπηρία που δεν ήξερε αν απολύθηκε

Απρέπεια Μασκ: Χλεύασε υπάλληλό του με αναπηρία που δεν ήξερε αν απολύθηκε
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κοροϊδεύει δημόσια τους υπαλλήλους στο Twitter (AP Photo/Susan Walsh, File)

Συγγνώμη ζήτησε ο Ίλον Μασκ αφότου χλεύασε δημόσια έναν υπάλληλο του Twitter, ο οποίος δεν ήταν βέβαιος για το αν είχε απολυθεί σε πρόσφατο γύρο περικοπών. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μασκ μίλησε προσβλητικά για την αναπηρία του υπαλλήλου σε μια σειρά από tweets τη Δευτέρα το βράδυ.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον Χάλι για την παρεξήγηση της κατάστασής του. Βασίστηκε σε πράγματα που μου είπαν, τα οποία ήταν αναληθή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αληθινά, αλλά δεν είχαν νόημα», έγραψε ο Μασκ στο Twitter την Τρίτη.

Ο Haraldur Thorleifsson, ανώτερος διευθυντής του Twitter με έδρα την Ισλανδία, έγραψε στον Μασκ ότι η πρόσβαση στον υπολογιστή του είχε διακοπεί εννέα ημέρες πριν, όταν το Twitter φέρεται να απέλυσε περίπου 200 υπαλλήλους. «Ο επικεφαλής του τμήματος HR δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν είμαι υπάλληλος ή όχι» σημείωνε ακόμα.

Ο Μασκ απάντησε σε ένα tweet ρωτώντας τον «τι δουλειά έκανες;» Όταν ο Thorleifsson έδωσε μια λίστα με τα καθήκοντά του ως απάντηση, ο Μασκ φάνηκε να αμφισβητεί πολλά σημεία. Μεταξύ αυτών, ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι ο Thorleifsson «δεν έκανε ουσιαστική δουλειά, ισχυρίστηκε ως δικαιολογία ότι είχε μια αναπηρία που τον εμπόδιζε να πληκτρολογήσει».

Ο Thorleifsson ξεκαθάρισε σε ένα tweet ότι έχει μυϊκή δυστροφία, μια εκφυλιστική ασθένεια που όπως λέει τον έβαλε σε αναπηρικό καροτσάκι πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Ο Thorleifsson, ο οποίος ίδρυσε μια ψηφιακή επώνυμη εταιρεία που εξαγοράστηκε από το Twitter το 2021, αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τον πρόεδρο της Ισλανδίας για την φιλανθρωπική του προσπάθεια για την κατασκευή 1.000 ραμπών αναπηρικών αμαξιδίων γύρω από το Ρέικιαβικ για να αυξηθεί η προσβασιμότητα της πόλης.

«Δεν είμαι σε θέση να κάνω χειρωνακτική εργασία (που σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει πληκτρολόγηση ή χρήση ποντικιού) για παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς τα χέρια μου να αρχίσουν να παρουσιάζουν κράμπες», είπε. «Μπορώ ωστόσο να γράφω για μία ή δύο ώρες τη φορά. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα στο Twitter 1.0 αφού ήμουν ανώτερος διευθυντής και η δουλειά μου ήταν κυρίως να βοηθώ τις ομάδες να προχωρήσουν, να τους δίνω στρατηγικές και τακτικές συμβουλές».

Ο Thorleifsson δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNNi για σχόλιο. Το Twitter, το οποίο έχει κόψει μεγάλο μέρος του τμήματος δημοσίων σχέσεών του, επίσης δεν απάντησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κοροϊδεύει δημόσια τους υπαλλήλους στο Twitter, την εταιρεία που αγόρασε για 44 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Έχει τσακωθεί στην πλατφόρμα με πρώην στελέχη του Twitter, ενώ απέλυσε υπαλλήλους που τον επέκριναν.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, προχώρησε σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων της εταιρείας, μειώνοντας το προσωπικό από περίπου 7.500, σε λιγότερους από 2.000. Εκατοντάδες πρώην υπάλληλοι του Twitter κινούνται τώρα νομικά εναντίον της εταιρείας.

Μετά την ανταλλαγή με τον Μασκ, ο Thorleifsson είπε σε tweet ότι ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού του Twitter επιβεβαίωσε ότι δεν εργάζεται πλέον στην εταιρεία.

«Που είναι απολύτως εντάξει και συμβαίνει συνέχεια… Συνήθως το λένε στους ανθρώπους, αλλά αυτό φαίνεται να είναι προαιρετικό πλέον στο Twitter», είπε. «Το επόμενο όμως είναι να μάθω αν το Twitter θα μου πληρώσει όσα μου χρωστάει σύμφωνα με το συμβόλαιό μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ