ΚΟΣΜΟΣ

Τα δικαστικά «μπλεξίματα» του Fox News και η Smartmatic

Τα δικαστικά «μπλεξίματα» του Fox News και η Smartmatic
AP/Yuki Iwamura

Το ποσό ρεκόρ για τα αμερικανικά χρονικά των 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων που συμφώνησε να καταβάλλει το αμερικανικό δίκτυο Fox News στην μέχρι το 2020, σχεδόν άγνωστη μικρομεσαία εταιρεία συστημάτων καταμέτρησης ψήφων, Dominion, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή.

Για την Dominion εκτός από «δικαίωση» και «ιστορική απόφαση» όπως είπε ο συνιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλός της, Ελληνοκαναδός, John Poulos, το ποσό των 787 εκατομμυρίων δολαρίων ισοδυναμεί με το δεκαπλάσιο του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας του. Η μεγάλη νίκη όμως εχθές δεν ανήκει στη Dominion, αλλά σε μία άλλη ακόμη μικρότερη σε μέγεθος εταιρεία, την Smartmatic.

Η Smartmatic έχει όπως και η Dominion καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση για τους ίδιους λόγους στο Fox News και όπως σημειώνουν δικαστικοί αναλυτές το γεγονός πως την ύστατη στιγμή ο μιντιακός κολοσσός των ΗΠΑ αποφάσισε να συμβιβαστεί είναι μήνυμα πως δεν σκοπεύει να ακουστεί από χείλη δικαστή πως διέδιδε ψεύδη για ψηφοθηρία λίγο μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Σε κάθε περίπτωση εάν από την τσέπη του Αμερικανοασυτραλού μεγιστάνα, Ρούμπερτ Μέρντοχ, είναι εύκολο να βγούν περισσότερα από 780 εκατομμύρια δολάρια τότε η Smartmatic είναι βέβαιο πως θα ζητήσει ποσό που θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Εκτός πάντως από το Fox News σε δικαστικά «μπλεξίματα» μπαίνουν τουλάχιστον έξι ακόμη άτομα, όλοι τους άνθρωποι που διατυμπάνιζαν χωρίς στοιχεία πως υπήρξαν σκοτεινά συμφέροντα που ακύρωσαν εκατομμύρια ψήφους φέρνοντας τον Τζο Μπάιντεν στο οβάλ γραφείο. Ανάμεσά τους και ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας και πολύ στενός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ