ΚΟΣΜΟΣ

Σιγή πριν την «έκρηξη» στην Ουκρανία

Σιγή πριν την «έκρηξη» στην Ουκρανία
AP

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ελάχιστα νέα χτυπήματα καταγράφονται επίσημα από το Κίεβο σε θέσεις τις οποίες κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις στα Ουκρανικά εδάφη.

Η «αντεπίθεση της άνοιξης» φαίνεται πως δεν ήταν ποτέ στα σχέδια του Ζελένσκι καθώς μία αντεπίθεση της κλίμακας που θα φέρει ξανά σε Ουκρανικά χέρια τις περιοχές στα ανατολικά και τα νότια δεν μπορεί να γίνει εάν όλες οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Σιγή όμως από την πλευρά του Κιέβου δεν υπάρχει μόνο σε επίπεδο ανακοινώσεων αλλά όπως φαίνεται και σχεδιασμού.

Καμία από τις αξιόπιστες πηγές του Κιέβου δεν αναφέρει το παραμικρό αναφορικά με τις προετοιμασίες για τις μάχες που έρχονται και για τις οποίες και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται τουλάχιστον τους 6 έξι τελευταίους μήνες. Αν εξαιρέσουμε το Μπαχμούτ στο οποίο Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν επιλέξει για λόγους που θα αποκαλυφθούν αρκετά αργότερα να καταναλώνουν στρατιώτες και πολεμοφόδια, τον τελευταίο μήνα οι Ουκρανικές δυνάμεις ελάχιστα έχουν δώσει στην δημοσιότητα για τις κινήσεις τους στο πεδίο.

Η πρόσφατη είδηση για πέρασμα μικρών ομάδων των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου, δεν επιβεβαιώθηκε και το μόνο που άρθρωσε ο επιτελάρχης των Ουκρανών στο Νότο είναι η λέξη «υπομονή».

Σε κάθε περίπτωση με την θερμοκρασία να ανεβαίνει, τις βροχές να αραιώνουν και τους τόνους λάσπης στα πεδία να στεγνώνει φαίνεται πως το τελευταίο κομμάτι της άνοιξης και το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι εξόχως θερμά από πολεμικής άποψης.

Πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο σημειώνουν πως σήμερα η Ουκρανία έχει στα χέρια της περισσότερα «χαρτιά» από αυτά που η Μόσχα πιστεύει και όταν το Κίεβο αποφασίσει πως έχει έρθει η ώρα της αντεπίθεσης οι ρωσική υποχώρηση θα μείνει στην ιστορία. Η ίδια πηγή αναφέρει πως το μόνο που φαίνεται να απασχολεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα είναι η κατάκτηση της Κριμαίας κι αυτό γιατί χωρίς την χερσόνησο τα ρωσικά προβλήματα για την χώρα του απλά θα μπουν στον πάγο.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν πως το θέμα της Κριμαίας είναι κρίσιμο για την Ουκρανία καθώς χωρίς αυτήν οποιαδήποτε έξοδος στην Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα θα είναι αυταπάτη και η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να σταθεί με αξιώσεις μόνη στα πόδια της οικονομικά και στρατιωτικά.

Για να φτάσουν οι Ουκρανοί όμως στην Κριμαία θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και την Ζαπορίζια. Χωρίς το μεγαλύτερο πυρηνικό τους εργοστάσιο δεν θα έχει νόημα να πάρουν πίσω την Κριμαία χάνοντας το κρίσιμο σημείο στην καμπή του Δνείπερου.

Μπορεί καμία πληροφορία να μην διαρρέεται για τον τρόπο και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί για να ξαφνιάσουν εκ νέου την σήμερα πιο πονηρεμένη από ποτέ Μόσχα αλλά όλα δείχνουν πως ο χρόνος έχει φτάσει. Σύντομα θα ξεκινήσει να γράφεται το επόμενο κεφάλαιο του ρωσοουκρανικού πολέμου, αυτό που το Κίεβο ελπίζει να είναι το τελευταίο και η Μόσχα το πρώτο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ