ΚΟΣΜΟΣ

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: Μεγάλωσα με έναν πατέρα που ήταν Ναζί

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: Μεγάλωσα με έναν πατέρα που ήταν Ναζί
Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (AP Photo/Chris Pizzello)

Μήνυμα κατά του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους έστειλε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, προβάλοντας την ιστορία της οικογένειάς του με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλους.

«Ο πατέρας μου, και τόσα άλλα εκατομμύρια άντρες, μπήκαν σε ένα σύστημα μίσους μέσω ψέματος και εξαπάτησης. Και έτσι, είδαμε πού οδηγεί αυτό», είπε ο Σβαρτσενέγκερ σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi, προσθέτοντας ότι είχε «μεγαλώσει με έναν πατέρα που ήταν Ναζί».

«Έχω δει από πρώτο χέρι πόσο ‘σπασμένος’ ήταν αυτός ο άνθρωπος», συνέχισε. «Τα είδη θηριωδιών που συνέβησαν. Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι έπρεπε να πεθάνουν και μετά κατέληξαν ηττημένοι… στη Συνομοσπονδία, αυτό απλά δεν λειτουργεί. Εννοώ, ας πάμε να συνεννοηθούμε. Και η αγάπη είναι πιο ισχυρή από το μίσος».

Ο ηθοποιός, ο οποίος γεννήθηκε στην Αυστρία το 1947 και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1968, έχει μιλήσει ανοιχτά για την εμπλοκή του πατέρα του Γκούσταβ Σβαρτσενέγκερ με το ναζιστικό κόμμα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, αναφέρθηκε στον πατέρα του καθώς φώναζε κατά της ρητορικής μίσους και παρότρυνε όσους βρίσκονται στον «εύκολο δρόμο του μίσους» να «διαλέξουν μια ζωή με δύναμη» και «να πολεμήσουν τον εαυτό τους».

Τα σχόλια του Σβαρτσενέγκερ έρχονται εν μέσω αυξημένων επιπέδων αντισημιτισμού και αύξησης των εγκλημάτων μίσους στις ΗΠΑ. Μια έκθεση που κυκλοφόρησε το Anti-Defamation League τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι τα αντισημιτικά περιστατικά στις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η οργάνωση άρχισε να τα καταγράφει το 1979. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI τον Μάρτιο δείχνουν ότι ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε το 2021.

Ο Σβαρτσενέγκερ είπε ότι δεν γνώριζε τον λόγο πίσω από την αύξηση του μίσους και της αντισημιτικής βίας και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το μειώσουμε».

«Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι όσο πιο φιλελεύθεροι είμαστε με κοινωνικά ζητήματα, βλέπεις την άλλη πλευρά να θυμώνει όλο και περισσότερο και υπάρχει όλο και περισσότερο μίσος γενικά», είπε. «Υπάρχουν άνθρωποι που δημιούργησαν την εξέγερση και ξέρετε τρελάθηκαν τελείως στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Και είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι που είναι θυμωμένοι. Όχι μόνο θυμωμένοι για τους Λευκούς εναντίον των Μαύρων, ή για τους ανθρώπους εναντίον των Εβραίων και όλα αυτά, αλλά απλώς θυμωμένοι γενικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ