ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη εμφάνιση Ερντογάν εν μέσω φημών για την υγεία του: Πού αποδίδεται η κατάρρευσή του

Πρώτη εμφάνιση Ερντογάν εν μέσω φημών για την υγεία του: Πού αποδίδεται η κατάρρευσή του
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo / Darko Vojinovic

Εν μέσω φημών για την υγεία του μετά την κατάρρευσή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στην τηλεδιάσκεψη για τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, η οποία είχε πάρει αναβολή μισής ώρας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν σε ζωντανή σύνδεση τον Τούρκο πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους εμφανίζεται χλωμός, ακούγοντας ένα μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα μια φωτογραφία του Τούρκου προέδρου δόθηκε στη δημοσιότητα από τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πούτιν προκειμένου να αμβλύνει τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του, ενώ ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας απέδιδε την αδιαθεσία του σε λοιμώδη γαστρεντερίτιδα.

Η φωτογραφία είναι από τη συνομιλία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Ερντογάν πάσχει από γαστρεντερίτιδα»

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα από την τελετή έναρξης της 83ης υγειονομικής μονάδας στο Ικόνιο δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Προέδρου Ερντογάν είναι πολύ καλή, και ότι «η επίδραση της μόλυνσης έχει μειωθεί. Θα συνεχίσει τα προγράμματά του το συντομότερο δυνατό», είπε και πρόσθεσε:

«Τα συμπτώματα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας που τον έχει προσβάλει έχουν περιορισθεί», διευκρίνισε ο υπουργός.

Οι γιατροί που τον παρακολουθούν του συνέστησαν την ακύρωση των χθεσινών και των σημερινών εμφανίσεών του, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να συμμετάσχει στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι φήμες για την υγεία του

Τις προηγούμενες ώρες, τροφή στην ανησυχία για την υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η μετάθεση της ώρας της παρουσίας του μέσω βιντεοκλήσης στη τελετή στο Ακούγιου.

Αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου στις 13:30.

Ωστόσο με ανακοίνωση της προεδρίας αναβλήθηκε για τις 16:00. Αυτή θα ήταν η πρώτη του εμφάνιση μετά την αδιαθεσία σε ζωντανή συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης.

Σημειώνεται ότι ήδη ακύρωσε τις χθεσινές και σημερινές του εμφανίσεις ενώ η χώρα οδεύει προς τις κάλπες.

Το περιβάλλον του επιμένει ότι είναι αντιμέτωπος με ιογενή γαστρεντερίτιδα όπως ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και διαψεύδει τις φήμες για οξύ έμφραγμα.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά μάλιστα δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον Πρόεδρό μας, σας χαιρετά».

Ακόμη τόνισε ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμά του καθώς έχουν αρχίσει να υποχωρούν τα συμπτώματα της γεστρεντερίτιδας που τον ταλαιπωρούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ιατρική ομάδα υποβάλλει τον Τούρκο πρόεδρο σε εξετάσεις για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Η υγεία του Ερντογάν προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να δώσει μακρά συνέντευξη σε δύο τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η εκπομπή ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και διακόπηκε αιφνιδιαστικά στο δέκατο λεπτό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ένιωσε μια έντονη αδιαθεσία, σε σημείο που διέκοψαν την live μετάδοση και ενώ κάποιος ακούστηκε να φωνάζει: «Ω, Θεέ μου».

«Ο, γουάου», ακούστηκε μία άγνωστη φωνή πίσω από την κάμερα πριν διακοπεί η μετάδοση, ενώ ο δημοσιογράφος που διατύπωνε την ερώτησή του σηκωνόταν από την θέση του.

Ο Ερντογάν εμφανίσθηκε στην οθόνη ένα τέταρτο αργότερα κάτωχρος εξηγώντας ότι έχει «κολλήσει ιογενή γαστρεντερίτιδα». Η συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ