ΚΟΣΜΟΣ

Μια ανάσα από νέο ρεκόρ στο Έβερεστ: Ποιοι είναι οι Σέρπα που το διεκδικούν

Μια ανάσα από νέο ρεκόρ στο Έβερεστ: Ποιοι είναι οι Σέρπα που το διεκδικούν
AP Photo / Niranjan Shrestha, File

Ένας οδηγός αναρρίχησης της ορεινής φυλής Σέρπα του Νεπάλ ανέβηκε στο Έβερεστ για 26η φορά την Κυριακή και έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που πέτυχε αυτό το ρεκόρ.

Ο Πασάνγκ Ντάουα, 46 ετών, κατέκτησε την κορυφή των 8.849 μέτρων, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχε μέχρι τώρα ο Καμί Ρίτα Σέρπα, ανακοίνωσε ο Bigyan Koirala, κυβερνητικός αξιωματούχος για τον τουρισμό.

Ο Κάμι Ρίτα, ο οποίος επίσης ανεβαίνει τώρα στο Έβερεστ, θα μπορούσε να σημειώσει νέο ρεκόρ αν φτάσει στην κορυφή.

Ο Πασάνγκ Ντάουα έφτασε στην κορυφή με έναν Ούγγρο αναρριχητή που μετείχε στην ομάδα, εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας πεζοπορίας Imagine Nepal Treks.

«Κατεβαίνουν από την κορυφή τώρα και είναι σε καλή κατάσταση», είπε ο ίδιος στο Reuters.

Οι Σέρπας, που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον τα μικρά τους ονόματα, είναι γνωστοί για τις αναρριχητικές τους ικανότητες και ζουν κυρίως οδηγώντας ξένους αναρριχητές στα βουνά.

Η Naila Kiani, από το Πακιστάν, ήταν επίσης η πρώτη ξένη ορειβάτισσα που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ την Κυριακή για τη φετινή σεζόν, που διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Η Kiani, 37 ετών εργαζόμενη σε τράπεζα στο Ντουμπάι, είχε σκαρφαλώσει τέσσερα από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου πριν από το Έβερεστ, ανέφερε η εφημερίδα Himalayan Times.

Το Νεπάλ έχει φέτος εκδώσει αριθμό ρεκόρ 467 αδειών για ξένους ορειβάτες που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Κάθε ορειβάτης συνήθως συνοδεύεται από τουλάχιστον έναν οδηγό Σέρπα, καθώς το στενό τμήμα κάτω από την κορυφή, γνωστό ως Hillary Step, καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την ανάβαση.

Στο Έβερεστ έχουν αναρριχηθεί ορειβάτες περισσότερες από 11.000 φορές μετά τους πρώτους που το κατέκτησαν, τον Έντμουντ Χίλαρι και τον Τένσινγκ Νοργκέι το 1953, ενώ περίπου 320 άνθρωποι έχουν πεθάνει σύμφωνα με τα στοιχεία σε αυτή την προσπάθεια.

Nepali Sherpa ties Mount Everest climbing record, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ