ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες για έκτη μέρα η Σάντα Μπάρμπαρα

Στις φλόγες για έκτη μέρα η Σάντα Μπάρμπαρα
Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες Ron Eliason/Santa Barbara County Fires Department/Handout via Reuters

Για έκτη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό έργο της η πύρινη λαίλαπα, που έχει κάνει στάχτη δασικές εκτάσεις στη Σάντα Μπάρμπαρα, στα νότια της Καλιφόρνια.

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, σε μια δασική πυρκαγιά, που προκλήθηκε από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις και γρασίδι, σε απόσταση 32 χλμ., βορειοδυτικά της Σάντα Μπάρμπαρα, εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματα και τα σπίτια τους, ενώ απομακρύνθηκαν και οι κατασκηνωτές που παραθέριζαν στην περιοχή.

Οι αρχές πάντως εκτιμούν ότι οι κάτοικοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους την Τετάρτη, αν και οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν για την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή, εξαιτίας του καπνού και της στάχτης από τη φωτιά.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη στον Εθνικό Δρυμό Λος Πάδρες, έχει κάνει στάχτη περισσότερα από 8.000 στρέμματα, όπως μεταδίδει το reuters, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από περισσότερους από 1.900 πυροσβέστες, κατάφεραν μόλις χθες, Δευτέρα, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Οι φλόγες, που έφθασαν κοντά στην ακτή, κατέστρεψαν μέχρι τώρα ένα κτίριο, όμως απείλησαν περισσότερα από 200.

Όμως η φωτιά κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, δεν είναι η μόνη που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ, που βρίσκονται σε πύρινο κλοιό εδώ και πολλές μέρες. Σύμφωνα με το CNNi, οι φλόγες έχουν ήδη καταστρέψει 30.000 στρέμματα στην Αριζόνα σε μια φωτιά που καίει εδώ και ένα μήνα, όπως και η φωτιά στο Νέο Μεξικό, ενώ ακόμη μία δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο φαράγγι Σαν Γκαμπριέλ, κοντά στο Λος Άντζελες, κάνοντας στάχτη 1.500 στρέμματα.

SB

Τα μέτωπα των πυρκαγιών στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ/Πηγή: CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ